MCICM en SPARC organiseerden workshop ‘Collaborative Ecologies for Classical Music’
Op 22 november 2024 organiseerde het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) de workshop ‘Collaborative Ecologies for Classical Music’ samen met het Sheffield Performer and Audience Research Center (SPARC).
De middagworkshop vond plaats op de zolder van de faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen en richtte zich op ‘goede samenwerkingen’ in klassieke muziek. Prof. dr. Peter Peters begon de workshop met een interview met Dr. Stephanie Pitts van Sheffield University. Dr. Pitts sprak over haar traject met publieksonderzoek en introduceerde het project ‘Networked Innovation in Classical Music’ dat werd gesponsord door de Arts and Humanities Research Council in het Verenigd Koninkrijk. Het doel van het netwerk is om onderzoekers, beoefenaars en publiek van klassieke muziek samen te brengen in zeven steden in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Oostenrijk.
Dr. Sarah Price van de Universiteit van Liverpool deelde haar ervaringen met collaboratief publieksonderzoek in het Verenigd Koninkrijk gedurende een periode van 11 jaar. Dr. Price benadrukte het belang van het begrijpen van de verschillen in onderzoeksaanpak tussen de klassieke muzieksector en academici, en benadrukte ook het belang van een goede verstandhouding met de mensen waarmee je gaat werken.
Dr. Karolien Dons van de Hanzehogeschool deelde haar ervaringen met samenwerkingen met muzikanten in de gezondheidszorg. In haar onderzoek observeerde Dr. Dons wat 'goede' interprofessionele samenwerking kan opleveren en haar reflectie op wanneer deze samenwerking werkt en wanneer niet.
Dr. Floris Meens van de Radboud Universiteit presenteerde zijn reflecties op 'goede' samenwerking als onderzoeker en lid van het bestuur van de Stichting Kamermuziek Nijmegen (NSvK). Hij beschreef een paar samenwerkingsprojecten waarbij de NSvK betrokken is geweest samen met andere organisaties in Nijmegen, zoals conservatoria, universiteiten, jonge getalenteerde muzikanten, radio en vrienden en sponsors.
De workshop werd afgesloten met een presentatie die ‘dichter bij huis’ was. Dr. Veerle Spronck, onderzoeker bij het MCICM en associate lectoor aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), deelde haar ervaringen als onderzoeker tijdens het project ‘Philstories: Music from Mariaberg.’ Voor dit concert wilde het orkest Philzuid zichzelf voorstellen aan hun nieuwe buren en hen betrekken bij een gezamenlijk concert. MCICM en Philzuid bundelden hun krachten met het Mariaberg Neighbourhood Network. De workshop werd afgesloten met informele discussies tussen de deelnemers.
We willen alle sprekers en deelnemers bedanken voor het nemen van de tijd om deel te nemen aan deze workshop.
Lees ook
-
In 2024 verwelkomde de Universiteit Maastricht haar 100.000ste alumna, vlak voor het 50-jarig jubileum in 2026. Job Metsemakers, een van de eerste studenten, blikt terug op de beginjaren van de universiteit, haar rol in het medische onderwijs en wereldwijde invloed, en viert de groei en verbondenheid met alumni.
-
Goede interprofessionele samenwerking leidt tot beter ervaren zorg, betere resultaten in de gezondheidszorg en duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals. Als katalysator voor een betere gezondheidszorg is het nodig dat studenten zich voorbereiden op interprofessionele samenwerking.
-
De European Research Council heeft professor Nancy Bocken een ERC Proof of Concept beurs toegekend