Mark Stoneking opvolger Frans de Waal op Eugène Dubois wisselleerstoel

Prof. Mark Stoneking (1956) is benoemd tot Eugène Dubois hoogleraar voor het jaar 2016. Hij is daarmee de opvolger van prof. Frans de Waal die de eerste hoogleraar was op deze wisselleerstoel. Mark Stoneking is geboren in Oregon (Verenigde Staten. Hij studeerde anthropologie en genetica en is auteur van het eerste leerboek op het gebied van de moleculaire anthropologie.

Prof. Stoneking houdt zich bezig met veel verschillende aspecten van de humane evolutie. De oorsprong van de moderne mens en zijn migratie over de aarde heeft de speciale belangstelling. Samen met zijn promotor Allan Wilson en een collega onderzoekster Rebecca L. Cann, droeg Mark in 1987 bij aan de zogenoemde Out of Africa theorie door de introductie van het concept van de Mitochondriale Eva, een hypothetische gemeenschappelijke oermoeder van alle levende mensen.

Na zijn promotie in 1986 aan de University van California was Mark Stoneking hoogleraar anthropologie aan de Pennsylvania State University. Vervolgens kwam hij als gasthoogleraar naar München en sinds 1999 is hij divisieleider in het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Anthropologie in Leipzig en Honorair Hoogleraar Biologische Anthropologie aan de Universiteit van Leipzig, Duitsland.

Hoogleraren die de Eugène Dubois wisselleerstoel bezetten worden benoemd in twee faculteiten om in eerste instantie masterclasses en publiekslezingen te geven. Mark Stoneking is benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) en de Faculty of Humanities and Sciences (FHS). Omdat hij de auteur is van het eerste leerboek op het gebied van de moleculaire anthropologie is dit het onderwerp van de eerste serie masterclasses, die door het Onderzoeksinstituut GROW in het voorjaar georganiseerd zijn in de FHML. In september keert hij terug voor een tweede bezoek waarbij de nadruk ligt op FHS.

Mark Stoneking

Lees ook

  • Het Societal Impact Project

    Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.

    societal impact project biomedical sciences
  • Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19

    Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...

    Timo Clemens and Inge van der Putte
  • Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management

    De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...

    HPIM electives