Maastricht goes Vegan – smakelijk en sociaal
Als je op een luchtige en gezellige manier kennis wilt maken met de plantaardige keuken, dan is Maastricht goes Vegan misschien iets voor jou. Dit non-profit kookevenement wordt georganiseerd door onder andere Werner Teeling van de Faculty of Psychology and Neuroscience.
“Het is best een uniek concept,” legt Werner Teeling uit. Hij maakt hij deel uit het Maastricht goes Vegan (MgV) kernteam en is verantwoordelijk voor de studentcommunicatie bij FPN. “Het is niet echt een workshop of een kookclub. Je hebt geen verplichtingen, maar kunt je gewoon inschrijven en langskomen.”
MgV wordt georganiseerd door een kernteam van ongeveer vijf mensen en vindt plaats op dinsdagen van 18.00 uur tot 22.00 uur. “Ongeveer 25 tot 30 mensen koken samen – al zijn er ook mensen die het koken overslaan en alleen aansluiten voor het avondeten.” Er zijn drie chefkoks – voor voor-, hoofd- en nagerecht – en mensen kiezen bij wie ze aansluiten. Maar ze mogen altijd van groep wisselen gedurende de avond.” De sfeer is relaxt genoeg om vrienden te maken en je hebt geen kookervaring nodig.
Lekker eten en goede gesprekken
“De nadruk ligt niet per se op veganisme,” vertelt Teeling, “Het gaat meer om experimenteren met nieuwe recepten en ingrediënten, het koken van lekker plantaardig eten en ook hoe je dat mooi kunt opdienen.” MgV deelt alle recepten die de deelnemers hebben uitgeprobeerd. De recepten variëren van geheel nieuwe creaties tot veganistische varianten van klassiekers tot traditionele veganistische gerechten uit de wereldkeukens van de steeds wisselende chefkoks – van India tot Mexico, van de Middellandse Zee tot de Oostzee.
Hoewel duurzaamheid voor de meeste mensen de hoofdreden is om een plantaardig dieet te volgen, zijn biologische producten en streekproducten niet altijd betaalbaar of praktisch. “We proberen het zo goed mogelijk te doen, maar het kost slechts een tientje om mee te doen en dat is inclusief een drankbon…” Met drie gangen en het eerder genoemde drankje inbegrepen, is gezondheidsbewustzijn niet echt een topprioriteit voor MgV. “Ik denk dat de meeste van onze toetjes niet kunnen doorgaan voor ‘gezond’”, lacht Teeling, die zelf vaak het nagerecht bereidt. “We gaan voor smaak – en dat betekent vaak: suiker, zout en vet…” Het is ook geen feest van soja. “Zelf heb ik bij MgV wel geleerd hoe ik tofu en tempeh moet klaarmaken, maar de recepten en ingrediënten zijn hartstikke divers.”
Vaag veganisme en bereik
MgV komt wekelijks samen in het Landbouwbelang (LBB), een industrieel kraakpand aan de Maas waar ook geregeld culturele evenementen plaatsvinden. Hoewel het LBB bepaalde connotaties met zich meebrengt, benadrukt Teeling dat MgV veel verschillende mensen aantrekt. “We zijn een apolitieke organisatie. Hoewel vooral studenten en jonge professionals naar de kookavonden komen, zijn er ook veel mensen van in de zestig.” Gek genoeg is MgV ook niet zó vegan. “De meeste bezoekers zijn omnivoren of flexitariërs – en wie ben ik om hun keuzes in twijfel te trekken? We zijn er niet om iemand op andere gedachten te brengen; we willen simpelweg samen plantaardig eten bereiden, daarvan genieten, en interessante gesprekken voeren.”
Teeling schat in dat ongeveer de helft van de deelnemers studenten van de UM zijn. Aan het begin van de semesters zijn het er meer, in de vakantieperiodes veel minder. “Het zou mooi zijn als we meer medewerkers van de UM konden bereiken. Het originele idee was om zo veel mogelijk mensen te laten zien wat plantaardig eten kan zijn. We proberen altijd een breder publiek te bereiken.” Om die reden organiseert MgV nu ook een maandelijkse bijeenkomst op zaterdagen in the InnBetween, het studentenpastoraat van Maastricht. Tot nu toe is dit een groot succes geweest. “Het is een intiemere setting en vindt plaats op een tijd die beter uitkomt voor werkende mensen. Dus we hopen hiermee een nog diverser publiek te bereiken.”
Duurzaam groeien
Nu de Gemeente Maastricht van plan is om het LBB te slopen, moet MgV een nieuwe locatie vinden voor de lange termijn. Het nieuwe pand moet betaalbaar zijn voor een non-profitorganisatie die werkt zonder contributies en er moet voldoende plek zijn. “Toen we tien jaar geleden startten, was veganisme – of überhaupt minder vlees eten – nog een randidee,” herinnert Teeling zich. “We zagen het aantal deelnemers de afgelopen jaren toenemen en nu moeten we zelfs last-minute inschrijvingen afwijzen.” Mensen kunnen zich voor iedere bijeenkomst opgeven via e-mail, Facebook en Instagram. Er zijn geen verdere verplichtingen: “Kom gewoon langs – het is lekker en leuk.”
Tekst: Florian Raith
Foto's: Maastricht goes Vegan
Werner Teeling is verantwoordelijk voor de studentcommunicatie bij de Faculty of Psychology and Neuroscience.
Click on the icon to watch all photos
Lees ook
-
Als peuter al was promovendus Pieter du Plessis niet weg te slaan uit de keuken en hij dreigde op latere leeftijd zelfs masterchef te worden. Totdat deze droom door de harde realiteit uiteenspatte. Als onderzoeker gebruikte hij nationale gerechten als lens, waarmee hij naar het verleden en de identiteit van Zuid-Afrika keek. En pikant: Pieter, opgegroeid in een echte vleeseterscultuur, is sinds kort veganist.
-
Alumnus Alessandro Portante rent twintig marathons in twintig dagen door de twintig regio's van zijn thuisland Italië, een uitdaging die hij Project Venti noemt.
-
David Baião Barata is geboren en getogen in Castelo Branco, in het oosten van Portugal. Zijn moeder kookte de reguliere Portugese keuken: goed gevulde soepen, veel vlees en dat alles overgoten met olijfolie. Pas tijdens zijn studie cel en moleculaire biologie in Lissabon ontdekt hij zelf het koken, en de Portugese wijn ontdekt hij hier in Nederland tijdens zijn promotieonderzoek. ‘Samen’ is voor hem het sleutelwoord als het om koken en eten gaat.