Limburg rolt de loper uit voor internationals
In aanwezigheid van de Burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake en de Gouverneur van de provincie Limburg, Theo Bovens opent woensdag 20 juli het eerste internationale centrum in Centre Céramique, Maastricht. Vooralsnog nemen drie steunpunten plaats in het centrum, het grensinfopunt, het Holland Expat Center South en het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility.
Gekarakteriseerd door een mix van talen en culturen
Limburg is een grensregio pur sang. De provincie grenst 351 km aan Duitsland en België en ‘slechts’ 113 km aan Nederland. Het is dan ook logisch dat internationaal grensoverschrijdend denken en handelen diepgeworteld zit in het DNA van de provincie en de regio. Limburg ligt op het breukvlak van de talen en culturen van Europa. Een Europese smeltkroes, waar de grote Germaanse en Latijnse culturen al 2.000 jaar tegen elkaar schuren. Het is het middelpunt van een Euregio met 4 miljoen mensen die in drie landen wonen en vier talen spreken. Dit alles heeft Limburg en de stad Maastricht gemaakt tot wat zij nu is: een innovatieve, meertalige, open en vitale samenleving.
Internationale aantrekkingskracht
Onze unieke grensligging in het hart van Europa, onze internationaal georiënteerde instellingen en bedrijvigheid hebben een grote aantrekkingskracht op internationale bedrijven, kenniswerkers en studenten. De Brightlands campussen bijvoorbeeld, zijn dé locaties waar onderzoekers, bedrijven –van multinationals tot start ups- en studenten samenwerken om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde uitdagingen. Bovendien kent de internationale universiteitsstad Maastricht de meest internationale universiteit van Nederland.
Wonen, werken en studeren in de regio
Momenteel wonen en werken in Limburg zo’n 12.000 internationals, waarvan 80% in Maastricht en Zuid-Limburg. Het aantal internationals is de laatste jaren stelselmatig gegroeid. De groep neemt een groot deel van de voorziene Brainport 2020-banengroei voor haar rekening. Zo’n 25.000 mensen pendelen iedere dag van en naar België of Duitsland. In Maastricht studeren en wonen 7.500 internationale studenten. Maar grensoverschrijdend wonen, (samen)werken en studeren brengt administratieve obstakels, praktische belemmeringen en vele vragen met zich mee.
Service en expertise geconcentreerd op één plek
Met steun van de Provincie Limburg, de gemeente Maastricht en Limburg Economic Development (LED) bundelen het Holland Expat Center South (HECS), het Grensinfopunt (GIP) en het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van de Maastricht University hun krachten. Ze gaan nog steviger samenwerken, en kiezen daarom voor één locatie: de eerste verdieping van het Centre Céramique in Maastricht, onder de naam Maastricht International Centre. Het centrum bezorgt internationals een zachte landing in onze regio, bindt hen aan de regio en pakt de knelpunten bij grensoverschrijdende mobiliteit en samenwerking duurzaam aan.
Kennis kent geen grenzen
Deze samenwerking versterkt het internationale vestigingsklimaat van de regio. Hierdoor zal het ‘aantrekken en binden’ van internationals (kennis- en grenswerkers plus studenten) en internationale bedrijven voor de regio verbeteren. Een goed functionerend centrum draagt daarnaast bij aan de profilering van de regio als ‘melting pot’ waar kennis geen grenzen kent. Een regio met innovatieve Brightland-campussen, meer dan 100 internationale instituten, de meest internationale universiteit van Nederland, (academische) ziekenhuizen, het United World College en internationaal opererende bedrijven als APG, DSM, Medtronic, SABIC, Canon-Océ en Q-Park binnen handbereik.
Over ITEM
Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM is de spil van wetenschappelijk onderzoek, advisering, kennisuitwisseling en trainingsactiviteiten omtrent grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit. Het expertisecentrum is in 2015 opgericht om het grensoverschrijdend en internationaal functioneren van de transnationale en euregionale samenleving vanuit de wetenschap te ondersteunen en bevorderen. Een team van wetenschappelijke onderzoekers verricht op systematische wijze onderzoek naar grensoverschrijdende kwesties en brengt praktische en fundamentele oplossingsrichtingen naar buiten. Interdisciplinair, fundamenteel en toegepast onderzoek worden hierbij gecombineerd. Bij ITEM leren alle partners van elkaar en wordt constant nieuwe, relevante kennis verworven. Het expertisecentrum deelt haar output met adviesorganen die op hun beurt in direct contact staan met de burger/werknemer. ITEM staat daarmee voor kennis voor beleid en praktijk.
Meer informatie op: www.maastrichtuniversity.nl/item.
Lees ook
-
Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...
-
Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.
-
Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...