Jordi Heijman genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2016

Jordi Heijman (FHML) is één van de 25 genomineerden voor Wetenschapstalent 2016 van de New Scientist. Hij bestudeert de mechanismen die hartritmestoornissen veroorzaken. Deze kennis draagt bij aan een snellere identificatie van mensen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen en aan de ontwikkeling van betere behandelmethoden.

In zijn onderzoek gebruikt hij zogenaamde ‘patch-clamp’ experimenten waarmee de elektrische eigenschappen van hartspiercellen gemeten kunnen worden. Bovendien ontwikkelt hij computermodellen die gebruik kunnen maken van dit soort gegevens. Dit leidt tot ‘virtuele hartcellen’ die helpen bij het begrijpen van complexe interacties en bij het maken van voorspellingen, bijvoorbeeld ten aanzien van de effecten van medicatie.

Achttien universiteiten uit België en Nederland hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Hieruit heeft New Scientist 25 toptalenten geselecteerd. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door het oordeel van het online stemmende publiek en de (even zwaar tellende) keuze van de jury. De winnaar van de titel Wetenschapstalent 2016 ontvangt een geldprijs van 2500 euro.

Op 22 september wordt bekend gemaakt wie zich New Scientist Wetenschapstalent 2016 mag noemen. Tijdens deze bijeenkomst geven de vijf best scorende wetenschappers een presentatie over hun onderzoek. Iris Sommer, Erik Scherder en Alexander Sack gaan daarnaast in op de laatste stand van zaken in het hersenonderzoek.

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent werd vorig jaar in het leven geroepen om jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

Meer nieuws