Jordi Heijman genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2016

Jordi Heijman (FHML) is één van de 25 genomineerden voor Wetenschapstalent 2016 van de New Scientist. Hij bestudeert de mechanismen die hartritmestoornissen veroorzaken. Deze kennis draagt bij aan een snellere identificatie van mensen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen en aan de ontwikkeling van betere behandelmethoden.

In zijn onderzoek gebruikt hij zogenaamde ‘patch-clamp’ experimenten waarmee de elektrische eigenschappen van hartspiercellen gemeten kunnen worden. Bovendien ontwikkelt hij computermodellen die gebruik kunnen maken van dit soort gegevens. Dit leidt tot ‘virtuele hartcellen’ die helpen bij het begrijpen van complexe interacties en bij het maken van voorspellingen, bijvoorbeeld ten aanzien van de effecten van medicatie.

Achttien universiteiten uit België en Nederland hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Hieruit heeft New Scientist 25 toptalenten geselecteerd. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door het oordeel van het online stemmende publiek en de (even zwaar tellende) keuze van de jury. De winnaar van de titel Wetenschapstalent 2016 ontvangt een geldprijs van 2500 euro.

Op 22 september wordt bekend gemaakt wie zich New Scientist Wetenschapstalent 2016 mag noemen. Tijdens deze bijeenkomst geven de vijf best scorende wetenschappers een presentatie over hun onderzoek. Iris Sommer, Erik Scherder en Alexander Sack gaan daarnaast in op de laatste stand van zaken in het hersenonderzoek.

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent werd vorig jaar in het leven geroepen om jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Lees ook

  • Waar recht en popcultuur samenkomen: een creatieve omgeving om te ontdekken

    Van hip-hop tot Victor Hugo, van historische fictie tot klassieke films: wat hebben deze dingen gemeen met het bestuderen van het recht, denk je misschien? Op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht onderzoekt een groeiende groep onderzoekers en studenten precies dat...

    Agustin Parise, Livia Solaro and Arthur Willemse LPC-RN
  • Vernieuwend onderwijs in personen- en familierecht

    Dankzij de Stimuleringsregeling Open en online onderwijs van SURF, konden Gwen Noteborn (universitair docent personen- en familierecht bij Universiteit Maastricht), Claudia Hocks en Janneke Hendrix (docent HBO-Rechten bij Zuyd Hogeschool), aan de slag met hun plan om het derdejaars vak Personen- en...

    Gwen Noteborn en Claudia Hock in het klaslokaal
  • UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen

    De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...

    Minderbroedersberg Maastricht