Frank Wesselingh benoemd tot hoogleraar paleobiologie
Naturalis paleontoloog Frank Wesselingh is benoemd tot bijzonder hoogleraar Conservation Palaeobiology aan de Universiteit Maastricht. Zijn werk slaat een brug tussen het verleden en de toekomst van de biodiversiteit.
Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Maar als het aan aardwetenschapper prof. dr. Frank Wesselingh ligt, gaat dat wel op voor biodiversiteitscrises. Met (fossiele) schelpen reconstrueert hij de evolutie van ecosystemen en biodiversiteit in het verleden. Hij is met name geïnteresseerd in momenten uit de geologische overlevering waarin levensgemeenschappen flinke veranderingen ondergingen.
Heden vs verleden
Het onderzoek naar veranderingen in het geologische verleden is zeer relevant voor de situatie vandaag, waarin veranderingen in de natuur zorgwekkend snel gaan. Wesselinghs werk in de Kaspische Zee liet zien dat die extreem snel indroogt en dat we deze eeuw nog een enorme biodiversiteitscrisis tegemoet kunnen zien. “Dit kan de evolutie van de unieke Kaspische levensvormen in de afgelopen miljoen jaar volkomen om zeep helpen”, vreest hij.
Met de inzichten uit dit soort onderzoek zijn we in staat inschattingen te maken wanneer crises kunnen worden getriggerd. Maar ook in staat om te zoeken naar oplossingen. Daarbij is de inbreng van heel verschillende partners, van onderzoeksorganisaties, natuurparken, politici en liefhebbers steeds belangrijker. En dat is een rode lijn in het werk van Wesselingh.
Onderwijs
Vanwege de link met natuurbehoud dus de bijzondere leerstoel Conservation Paleontology bij het Maastricht Science Programme van de Faculty of Science and Engineering. Wesselingh: “Maastricht ligt bovenop krijtgesteente dat het verhaal vertelt van een van de grootste uitstervingscrises die we ooit hebben gehad, namelijk het einde van de dinotijd.” Met de voor de Universiteit Maastricht kenmerkende onderwijsvorm Probleemgestuurd Onderwijs wil hij bijdragen aan het opleiden van een nieuwe generatie interdisciplinaire wetenschappers en communicatoren die lessen uit het verleden durven inzetten voor een duurzamere toekomst van onze aarde.
Naast zijn hoogleraarschap in Maastricht blijft Wesselingh werkzaam bij het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Naturalis heeft hoogleraren aan vrijwel alle Nederlandse universiteiten, om als landelijk instituut te ondersteunen bij het biodiversiteitsonderzoek en -onderwijs.
Lees ook
-
De Universiteit Maastricht (UM) gaat de Université de Burundi ondersteunen met de ontwikkeling van onderwijsprogramma's op het gebied van IT.
-
Guangzhi Tang, Assistant Professor, Faculty of Science and Engineering, Department of Advanced Computing Sciences van de Universiteit Maastricht ontvangt in dit kader subsidie voor zijn project Brain-inspired MatMul-free Deep Learning for Sustainable AI on Neuromorphic
-
NWO verstrekt 3 miljoen euro aan wetenschappers, waaronder aan de Universiteit Maastricht, voor onderzoek dat de tijdige beschikbaarheid van innovatieve technologieën voor de Einstein Telescope moet garanderen.