10 oktober 2019

Europese dag tegen de Doodstraf

In Nederland werd de laatste doodstraf (in vredestijd) in 1860 voltrokken. Op de markt in Maastricht werd de 27-jarige Joannes Nathan opgehangen, omdat hij zijn schoonmoeder had vermoord. In de negentiende eeuw werd in heel Europa de doodstraf in de ban gedaan; alleen in Wit-Rusland komt deze straf anno 2019 nog voor. Toch is de Europese dag tegen de Doodstraf op 10 oktober belangrijk, vindt strafjurist Jacques Claessen van de Maastrichtse rechtenfaculteit. “In onder meer China, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten is de doodstraf nog zeer actueel. Daarnaast kun je stellen dat levenslange gevangenisstraf, die we in Nederland kennen, minstens even gruwelijk is als de doodstraf – een soort van uitgestelde doodstraf.”

Door: Femke Kools