Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM-collega’s

De AGA-cooker verwarmt huis en ziel

Toen ze vijf jaar geleden bij bezichtiging van het huis een AGA-cooker zag staan, was de keuze snel gemaakt. Voor de in Amerika en Engeland opgegroeide Alexx Allen-de Rijk is dit specifieke fornuis het summum van huiselijkheid. De ouders van haar beste vriendinnetje Pip hadden er een. “Wanneer we nat van de regen thuiskwamen van school, werden onze uniformen boven de cooker te drogen gehangen en gingen wij ervoor zitten om ons op te warmen. Dat zijn hele dierbare herinneringen.”

Alexx Allen-de Rijk is geboren in Chattanooga, Tennessee. Wanneer ze acht jaar oud is, scheiden haar ouders. Haar moeder draait als nucleair engineer lange werkweken, gekookt wordt er nauwelijks thuis. Dat verandert wanneer haar moeder hertrouwt met een half Duitse, half Indiase man. Zijn Duitse moeder uit Berlijn bezoekt hen regelmatig in Amerika en blijft dan vaak een half jaar. Ze brengt gezelligheid en lekker eten in huis. “Van haar heb ik als eerste leren koken. Ze kookte de Duitse keuken: gevulde koolbladeren, Knödel, Salzkartoffeln en Königsberger Klopse, kalfsgehaktballetjes met een heerlijke saus waarin ook kappertjes zitten. Maar ze maakte ook de meest fantastische curry’s; met haar Indiase man woonde ze een tijdlang in India, daar heeft ze dat geleerd. Groentecurry’s zijn nog steeds mijn favoriet.”

Engelse kostschool

Als ze twaalf jaar is, wordt ze in haar eentje naar een kostschool in Engeland gestuurd. “Dat was wel even slikken, maar uiteindelijk pakte het goed uit.” Haar kamergenootje Pip wordt haar beste vriendinnetje. Haar ouders wonen in de buurt van de school en Alexx is in de weekenden meer dan welkom. “Ze woonden in een oude molen uit de 15e eeuw, zo mooi. Alles was er schots en scheef en er stond een AGA-cooker, steevast met een ketel water voor thee erop. Ik was toen al geen grote vleeseter en Pips moeder kookte aparte schotels voor mij, lekkere pasta’s en zo. Ik werd er liefdevol opgevangen. Thuis werd er nooit apart voor mij gekookt. Pip en ik kookten ook zelf graag. Garnalen met paksoi, gember, vissaus en noedels was ons favoriete gerecht.” Het water werd ook verwarmd door de AGA. “Koken en douchen ging niet samen, dat moest overlegd worden.”

Online studeren en werken bij de Aldi

Na de middelbare school gaat ze terug naar Amerika en trekt in bij haar moeder en stiefvader. “Ik wilde graag doorgaan in ballet of psychologie studeren, want ik wil graag mensen helpen. Maar mijn ouders zagen daar geen brood in, dus het werd rechten.” Omdat studeren in Engeland te duur is, schrijft ze zich in voor een onlinecursus (distance learning degree) bij de University of London. “Ik kreeg een doos met boeken opgestuurd en moest verder alles alleen doen.” Omdat het thuis niet lekker loopt, trekt ze in bij een vriendin die een huisgenootje zoekt. Om geld te verdienen werkt ze naast haar studie bij een fitnesscentrum (‘Gym’) en bij de Aldi. “In Amerika is dat een hele goede werkgever die meer dan het minimumloon betaalt en ook parttimers een ziektekostenverzekering en pensioen geeft. Van het geld dat ik daar verdiend heb, kon ik International Law in Maastricht gaan studeren.” Ze kiest voor Maastricht vanwege het Engelstalig onderwijs en omdat Human Rights hier niet alleen een bijvak is, maar een specialisatie.

Aardappels met boontjes

In de UB op Randwyck leert ze Thijs, haar huidige man kennen. Hij studeert psychologie. “Zo schattig, kookte hij op zijn kamertje aardappels en boontjes voor me of maakte hij in zo’n klein griloventje gevulde paprika’s. Hij is al van jongs af aan vegetariër.” Alexx is flexitariër geworden uit duurzaamheidsoverwegingen. Op feestdagen als Thanksgiving of Kerst kookt ze wel met vlees. “Maar dan wel van de bioslager. Iedereen denkt trouwens dat Thanksgiving vooral om de kalkoen draait, maar het gaat juist om de bijgerechten: geroosterde groenten, pompoentaart, sperziebonen ovenschotel. Het lekkerste bijgerecht vind ik zelf zoete aardappel met marshmallows, bruine suiker en pecannoten uit de oven.”

De AGA-cooker vraagt wel om een andere manier van koken. Enthousiast legt ze uit: “Het heeft twee ‘pitten’ die zo groot zijn dat je er meerdere pannen op kunt zetten, de binnenste pit is het warmste. Maar het meeste gebruik je de ovens. Er zijn er vier, van 70, 100, 180 en 240 graden. Als de aardappels koken laat je ze in de oven garen. Met Kerst bijvoorbeeld maak ik vaak een Boeuf Bourguignon, dat gaat perfect in de AGA. Uren en uren zachtjes stoven. Ik hou enorm van familie-etentjes. Omdat ik ze vroeger zo gemist heb, vind ik ze nu heel belangrijk.”

 

Een duurzame AGA-cooker?

Zomers wordt er een inductieplaat op de cooker gezet of buiten gekookt, want je gebruikt hem eigenlijk alleen in de herfst en de winter. “Als het kouder wordt komt de AGA pas echt tot zijn recht, want hij dient meteen ook als verwarming en wasdroger. De onze is van rond 1945, werkt op gas en is helaas niet heel zuinig in het gebruik, dus niet erg duurzaam. Nu hoop ik dit nog te kunnen compenseren door onder andere zelf groenten te verbouwen, kippen te houden en wasbare luiers voor mijn zoon te gebruiken. We overwegen om hem om te laten bouwen tot elektrisch maar dat kost vierduizend euro en dan heb je alleen voor de cooker al 13 zonnepanelen nodig. We zijn aan het sparen voor het ombouwen of voor een zuiniger elektrisch exemplaar. Blijkt dat toch allemaal te duur, dan zal ik met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen van de AGA.”


Tekst: Annelotte Huiskes
Fotografie: Philip Driessen

UMagazine

Lees ook

  • David Baião Barata is geboren en getogen in Castelo Branco, in het oosten van Portugal. Zijn moeder kookte de reguliere Portugese keuken: goed gevulde soepen, veel vlees en dat alles overgoten met olijfolie. Pas tijdens zijn studie cel en moleculaire biologie in Lissabon ontdekt hij zelf het koken...

  • Karlien Strijbosch deed promotieonderzoek naar Senegalese migranten die onvrijwillig terugkeerden na een verblijf in Europa. Ze liep aan tegen muren van zwijgzaamheid, wantrouwen en schaamte. Een gesprek met Karlien Strijbosch en haar promotor Valentina Mazzucato over een onderzoek dat noodzakelijke...

  • Na jaren van turbulentie, heeft het leven van alumna Lea Vink een vlucht genomen in Wenen. Ze kan er nieuwe stappen zetten in haar loopbaan op het kruispunt van luchtvaart en organisatiepsychologie. Ook op persoonlijk gebied lacht het geluk haar toe sinds haar transitie van man naar vrouw.

Meer nieuws