Alumnus Beckers werkt bij Bureau Europa

Remco Beckers, projectcoördinator van het architectuurinstituut Bureau Europa, koos voor de studie Cultuurwetenschappen en later de researchmaster Cultural of Arts, Science and Technology om erna toch vooral onderzoek te kunnen gaan doen. Een academische carrière is er nog niet van gekomen, maar hij prijst zich gelukkig deze interdisciplinaire studies te hebben afgerond. "Ik ben er heel anders door naar de wereld gaan kijken; het heeft me gevormd."

Aanvankelijk wilde hij klassieke talen studeren, Latijn en Grieks. Maar dat was onmogelijk in Maastricht. En om nu meteen vanaf de middelbare school het ouderlijk nest in Bocholtz te verlaten, daarvoor vond hij zichzelf nog te jong. Beckers koos - een beetje op goed geluk - voor Cultuurwetenschappen. Wat de doorslag gaf, was de brede aandacht voor met name filosofie, geschiedenis en literatuur. "Maar wat mij vooral trok, was dat ik hoorde dat je na afronding misschien kon aanblijven als onderzoeker. Ik wist nog niet precies wat dit betekende, maar met die romantische gedachte ben ik gaan studeren. Mijn ambitie was om de academische weg te gaan, dat is nog steeds zo."

Andere levenskijk

Terugkijkend noemt hij de studie een toevalstreffer. "Gaandeweg ontdekte ik dat de opleiding heel goed bij mij paste. Je leert om op interdisciplinaire wijze naar de wereld te kijken. De wereld is doelbewust vormgegeven en begrip daarvan vind ik belangrijk. Je neemt iets niet zomaar voor een objectieve waarheid aan en er zijn veel perspectieven aan te dragen. De studie heeft mij een andere kijk op het leven gegeven, me gevormd. Ik zie het als een verrijking."
Minstens evenveel stak hij op van zijn studievrienden. "Elke woensdagmiddag zaten wij vaste prik op het terras van café Lure of bij onze stamplek De Perroen en praatten dan drie, vier uur lang over cinema, theater, kunst, maar ook een boel banale zaken. Of over de Bijbel bijvoorbeeld, de culturele waarde, aantrekkingskracht, vormgevingskracht zelfs van een geschrift uit een andere tijd en regio. Wij, niet religieus, waren kritisch. Op een wat pedante en hautaine manier, vind ik nu, maar goed, we waren amper 21 jaar."

Gouden kans

De overstap naar een baan ging niet van een leien dakje. Beckers solliciteerde zonder succes naar promotieplaatsen. De reden, denkt hij: pech. Intussen liep hij stage bij het Huis van de Kunsten, waar hij onderzoek deed naar het Limburgs als streektaal, en werkte hij twee jaar, op vrije maar geëngageerde basis, bij philharmonie zuidnederland.

De vacature bij het architectuurinstituut Bureau Europa was een gouden kans. Onverwacht kwam er profijt van de breedte van zijn opleiding en interesse. "Ik was de enige kandidaat die géén architect was en heb volgens directeur Saskia van Stein de baan dankzij één opmerking gekregen. Zij ziet architectuur als de vormgevende factor in een omgeving, waarop ik aangaf dat dan in principe alles architectuur is, alles is geconstrueerd. Dat is inderdaad het uitgangspunt van Bureau Europa." (tekst gaat door onder de foto)

Hans van Vinkeveen, foto's: Philip Driessen
Remco Beckers

Sappige anekdotes

Zijn werk bestaat uit het organiseren van lezingen, debatten en stadswandelingen rondom thema's als de democratisering van de architectuur. "Een architect is niet meer het eenzame genie dat een complex, soms zelfs een hele wijk ontwerpt. Er wordt steeds meer vanuit een collectief gewerkt." Ook mocht hij al snel een tentoonstelling maken. Dat werd Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht, over wel ontworpen maar nooit gerealiseerde bouwwerken. "Heel leuk was dat veel bezoekers zelf met sappige anekdotes kwamen. Dat de toenmalige burgemeester bijvoorbeeld dermate fervent voorstander was van een in 1967 geplande Zuiderbrug dat deze van hem wel door zijn voortuin mocht lopen. Wat ook werkelijk gebeurde met de latere Kennedybrug."

Rillingen

Trots is hij vooral op een latere tentoonstelling van zijn hand: Stucco Storico, het verhaal achter een ambacht, een geschiedenis van 18e-eeuws sierstucwerk in de Euregio. "In het begin dacht ik: wat kun je in hemelsnaam over stuc zeggen? Maar dan ontdek je gaandeweg de impact ervan. Zo heeft het mogelijk gemaakt dat wij ons huiselijk interieur naar eigen smaak kunnen inrichten. Maar het mooist vond ik om de kleine levens van de stuccatori te kunnen volgen. Zij kwamen uit Zwitserland naar deze regio en bouwden hier een eigen leven op. Die tastbare overblijfselen, een signatuur hier of een schets daar, daar kan ik de rillingen van krijgen."

Porseleinen koraal

Beckers werkt nu aan een nieuwe tentoonstelling met de titel A Rose is a Rose is a Rose. Het Landschap als Drager. “Dat gaat over onze kijk op de natuur en daarmee op onszelf. Natuur en technologie grijpen steeds meer in elkaar. We willen laten zien dat dit ook positief kan uitpakken. Zo herstellen ontwerpers bijvoorbeeld de schade aan het Great Barrier Reef met 3D-geprint, porseleinen koraal. Maar waarom? Waar komt ons natuurbeeld vandaan? Hoe bepaalt die ook onze landschapsarchitectuur?"

Maar eerlijk is eerlijk, een PhD-onderzoek blijft hem trekken. "Ik heb het bij Bureau Europa superfijn naar mijn zin en hoop er nog lang te blijven, maar ooit wil ik academisch gaan. Ik heb altijd gedacht dat dat voor mijn dertigste moest, maar dat vind ik achteraf belachelijk. Nu denk ik: het kan altijd nog, leeftijd doet er niet zo toe. Je leert je leven lang."

Lees ook

  • Op 3 en 4 april 2024 presenteerde Philzuid het concert ‘Philstories’ in Opus 9 in de Mariaberg wijk. Samen met Prof.dr. Peter Peters en dr. Veerle Spronck, muzikanten en medewerkers van Philzuid zochten contact met bewoners en buurtorganisaties in Mariaberg. Tijdens diners, vergaderingen en fietsen...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...