Prof. dr. Lex Borghans, hoogleraar Onderwijseconomie aan de School of Business and Economics, over 25 jaar Verdrag van Maastricht

“Je moet elkaar iets gunnen binnen de EU”

“Ik heb even geaarzeld om aan deze serie mee te doen, want mijn onderzoek gaat vooral over basisonderwijs en voortgezet onderwijs en dat laat de EU aan de lidstaten over. De EU bemoeit zich niet met alles. Maar ik ben heel enthousiast over de Europese samenwerking; ik heb als kind nog een spreekbeurt over de EEG gehouden op school. Die Europese samenwerking vertegenwoordigde voor mij van jongs af aan een droom en grotendeels is die ook uitgekomen. De droom dat zaken beter worden als landen ze samen ging doen. Natuurlijk zul je nooit weten hoe die 28 landen ervoor hadden gestaan als ze zich niet verenigd hadden, maar ik denk dat de EU voor alle landen een grote positieve invloed heeft gehad.

Toen ik klein was, waren Spanje en Griekenland bijvoorbeeld nog een dictatuur. Die landen zijn economisch enorm gesteund door het lidmaatschap van de EU. Dat vind ik heel mooi. Dat een continent zich samenpakt en de problemen van anderen helpt aanpakken. Dan kun je nu wel economisch calculeren met tiende procenten hoeveel handel je als Nederland misloopt door de Brexit, maar daar gaat de EU niet over. De vraag is: waar willen we samen naartoe?
Reizen, betalen, telefoneren, werken; het is binnen de EU-grenzen allemaal veel makkelijker geworden. Daar hebben individuen profijt van, maar bedrijven nog veel meer. De wereld is veel opener geworden, wat ik een grote vooruitgang vind. Ik vind het een verrijking dat we al die internationale studenten hier hebben.
Toen ik hoorde dat de Engelsen voor een Brexit hadden gestemd, was ik heel erg blij. Want de EU is een unie van landen die er samen iets moois van willen maken en de Engelsen hebben zich daar nooit echt thuis bij gevoeld. Altijd hadden ze moeite met maatregelen, bedongen ze uitzonderingen, waardoor ze per saldo de vooruitgang remden. Ik vind het ook een mooi experiment, waar ze zich vrijwillig voor hebben opgegeven. Als Engeland nu gaat floreren, klopt mijn theorie niet, dat het ons in Europa mede zo goed gaat door de EU. Je moet elkaar iets gunnen, en lotsverbondenheid voelen.
Natuurlijk zijn er problemen. Hoe Europa nu met migranten omgaat, dat verdient geen schoonheidsprijs. Maar hadden de lidstaten dat beter gedaan als er geen EU was geweest? Ik betwijfel dat. Ik ben enorm blij met de euro, ook al zijn er soms problemen; de monetair economen hier op de gang weten daar alles van. Maarja, als je het precies volgens hun adviezen had moeten invoeren destijds, was het waarschijnlijk politiek een onhaalbare kaart geweest. Je moet het gewoon doen en dan zien waar het schip strandt. Om dan weer bij te sturen.

En natuurlijk schiet de bureaucratie soms door, vanwege de omvang van de EU. Maar dat krijg je nu eenmaal als het systeem zowel voor Nederlanders als voor Grieken moet werken. Soms erger ik me er ook vreselijk aan. Ik deed ooit onderzoek met EU-subsidie en de organisatie van een conferentie nam ons meer naar een museum. Zonder na te denken declareerde ik het kaartje van een euro. Dat heeft ons minstens vijfhonderd euro gekost aan gedoe met de EU, want dat had ik nooit mogen declareren. Ik zwengelde met die euro een systeem aan. Tja…

De Nobelprijs voor de Vrede vond ik een terechte waardering. Europa was een continent dat constant met zichzelf overhoop lag en na de Tweede Wereldoorlog is het heel goed gegaan. Er is nog veel te verbeteren, maar voor mijn gevoel hebben we enorm veel bereikt. Nu zit het misschien even tegen, we zijn geschrokken van de Brexit, maar dat schept wel de condities om het weer de goede kant op te sturen. Het is niet het meest feestelijke moment, maar zeker wel een feest waard.”

 

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...