FABrIC | complex regionaal pijnsyndroom in beeld
Imaging fear of painful touch: unraveling relationships between neural correlates of pain-related fear, somatosensory neuroplasticity, and sensory impairments in the context of chronic pain. A Marie Curie financed study by Iris Coppieters for the Experimental Health Psychology research group at the Faculty of Psychology and Neuroscience at Maastricht University.
Oproep tot deelname | het abstract | het experiment | het team
DE OPROEP VOOR STUDIEDEELNAME
WIJ ZOEKEN: U bent een patiënt met CRPS (unilaterale symptomen aan de hand/pols (links of rechts)) met een leeftijd tussen 18 en 65 jaar en chronische pijn (langer dan 3 maanden) die wilt deelnemen aan onze studie of u bent een kennis van deze patiënt die geen klachten heeft. We zoeken 20 patiënten met CRPS en 20 personen zonder CRPS of pijn.
DOEL ONDERZOEK: Met dit onderzoek willen we nieuwe inzichten verkrijgen in de symptomen van het CRPS door uw hersenen in beeld te brengen met behulp van Magnetische Resonantie Beeldvorming (MRI). Deze techniek maakt foto’s van uw hersenen. Tijdens een deel van de MRI hersenscans zullen we trillingen toedienen ter hoogte van uw vingertoppen en (ongevaarlijke) elektrische prikkels toedienen ter hoogte van uw pols. De prikkels ter hoogte van uw pols zullen pijnlijk aanvoelen maar wel te verdragen zijn en u kan de intensiteit zelf bepalen. We zullen meten hoe u deze prikkels ervaart.
In dit onderzoek bekijken we een groep personen die pijn ervaren langer dan 3 maanden en de diagnose CRPS hebben. Deze groep patiënten zullen we vergelijken met een groep gezonde personen die pijnvrij zijn en geen klachten hebben. We onderzoeken hoe symptomen, gevoeligheid voor een reeks aan prikkels (zoals druk, aanraking) en de structuur en functie van uw hersenen met elkaar in verband staan. We zullen ook beoordelen hoe factoren zoals overtuigingen over pijn en emoties uw ervaring van de toegediende prikkels kunnen beïnvloeden.
Met dit onderzoek hopen we de oorzaken van de klachten van personen met CRPS en chronische pijn beter te begrijpen. Met deze kennis willen we de behandeling verbeteren met als doel symptomen te verlichten en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.
U ONTVANGT: Een waardebon van €42, vergoeding van uw reiskosten en een verslag met de onderzoeksresultaten. Indien u dit wenst kunnen we ook vervoer voorzien en een overnachting in Maastricht bij 2 opeenvolgende testdagen.
WAAROM DEELNEMEN: Met uw deelname helpt u de onderzoekers om meer inzicht te krijgen in de hersen-, psychologische-, sensorische- en pijnmechanismen die betrokken zijn bij CRPS symptomen. Met uw deelname helpt u ook mee in de zoektocht naar een betere behandeling van CRPS omdat we met dit onderzoek meer inzicht zullen verkrijgen in de onderliggende mechanismen van dit syndroom (bv. invloed van het brein).
Interesse in deelnemen? Stuur ons een e-mail: pijn_en_brein-fpn@maastrichtuniversity.nl
Het abstract
Chronische pijn treft ongeveer 20% van de mensen wereldwijd wat leidt tot enorm persoonlijk lijden met negatieve gevolgen in het dagelijks leven en economische lasten. Een belangrijke factor die bijdraagt aan deze beperkingen is pijnlijke aanraking. Dit is een symptoom dat zeer vaak voorkomt bij mensen met het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) en nog niet goed onderzocht werd. Het is onduidelijk hoe de hersenen een rol spelen bij pijnlijke aanraking en bij de gevoeligheid voor prikkels zoals druk, temperatuur, aanraking, en trillingen. Het is ook onduidelijk hoe personen met CRPS trillingen en elektrische prikkels toegediend aan de handen ervaren en wat de hersenreacties hierbij zijn. Dit onderzoek is noodzakelijk om meer inzicht te verkrijgen in aanrakingen die pijnlijk zijn en hoe we dit goed kunnen behandelen. Om de complexe chronische pijnaandoening CRPS te onderzoeken brengen we onderzoekers en methoden vanuit de psychologie, kinesitherapie en neurowetenschappen samen binnen dit onderzoek.
Het experiment
Als u aan dit onderzoek kunt deelnemen, wordt u uitgenodigd voor 2 testsessies bij de scannerfaciliteit van Scannexus (Oxfordlaan 55, Maastricht). 1 van deze testsessies kan, indien u dit wenst, bij uw thuis plaatsvinden. De testen zullen samen ongeveer 2 uur 30 min duren (dag 1: ongeveer 50 min, dag 2: ongeveer 1 uur 45 min). De tijd die u in de MRI-scanner doorbrengt bedraagt maximaal 1 uur 30 min op testdag 2. De andere tijd zal plaatsvinden in een onderzoekslaboratorium in het onderzoekscentrum in Maastricht of bij uw thuis.
In onderstaande afbeelding kan u een samenvattend overzicht vinden van de verschillende testen die uitgevoerd zullen worden.

Het team
Dr. Iris Coppieters
Principal Investigator
Prof. dr. Ann Meulders

Prof. dr. Inge Timmers

Dr. Emma Biggs
