35 jaar verenigd Duitsland in de EU: van het IJzeren Gordijn tot een integratie-uitdaging - Engels gesproken

-

Studio Europa Maastricht en het Duitsland Instituut Amsterdam organiseren een programma om de veranderende rol van Duitsland in de EU en de impact daarvan op de Europese eenheid te onderzoeken.

 

Let op: de voertaal van dit evenement is Engels.

Sluit je op 29 oktober bij ons aan in Maastricht voor een gedachteprikkelend gesprek met vooraanstaande Europese experts: Aline Sierp (universitair hoofddocent Europese geschiedenis en geheugenstudies en afdelingshoofd van de afdeling Geschiedenis aan de UM), Hanco Jürgens (lid van de academische staf bij DIA en fellow bij het Montesquieu Instituut) en Georgi Verbeeck (hoogleraar geschiedenis aan de KUL en universitair hoofddocent politieke cultuur aan de UM). Gemodereerd door de hoofdcorrespondent Europa van POLITICO in Berlijn, Matthew Karnitschnig. Samen proberen we de vraag te beantwoorden: "Vertraagt ​​Duitsland de Europese integratie?"

Vijfendertig jaar na de val van de Berlijnse Muur staat Europa op een kruispunt. Ooit een drijvende kracht achter de Europese eenheid, staat Duitsland nu voor vragen over zijn rol in de toekomst van de EU. Terwijl het Verdrag van Maastricht en de uitbreiding van de EU in de jaren negentig en begin jaren 2000 een periode van snelle integratie markeerden, was in de afgelopen jaren duidelijk een vertraging merkbaar. Economische uitdagingen, politieke verschillen en de opkomst van euroscepsis stellen de cohesie van de unie op de proef. Traditioneel heeft de Frans-Duitse alliantie Europa vooruitgestuwd, maar vandaag de dag roepen de voorzichtige houding van Duitsland en de groeiende invloed van extreemrechtse politieke krachten kritische vragen op over de richting van de Europese integratie.

Val van de Berlijnse muur
De Val van het IJzeren Gordijn.

Lees ook