Centrale Onderzoeksvoorzieningen FHML (COV FHML)
Binnen de FHML bestaan er een aantal Centrale Onderzoeksvoorzieningen (COV) om onderzoekers optimaal te ondersteunen en voor een veilige werkomgeving te zorgen. De COV’s zijn toegankelijk voor alle medewerkers van de FHML en spelen een cruciale rol in het versterken van de onderzoeksactiviteiten binnen de faculteit.
De COV's richten zich op het vergemakkelijken van onderzoek door middel van technische ondersteuning, toegang tot apparatuur en begeleiding bij het gebruik van technologieën en methodologieën. Zo dragen de COV’s bij aan veilige werkomgeving en het stimuleren van wetenschappelijke vooruitgang en innovatie binnen diverse disciplines.
Bekijk hieronder een overzicht van alle COV’s binnen de FHML, en ontdek hoe deze voorzieningen jouw onderzoek kunnen ondersteunen.
Centrale Onderzoeksvoorzieningen binnen de FHML
Centrale Biobank Maastricht UMC+
De Centrale Biobank Maastricht UMC+ faciliteert wetenschappelijk onderzoek door te ondersteunen met verwerking, opslag, uitgifte en registratie van biologisch materiaal. De BioBank bezit over ruime expertise op het gebied van nationale en internationale standaarden in voorbewerkingen en opslag van biomaterialen. De BioBank heeft hiervoor de beschikking over een eigen laboratorium. Voorbewerkingen vinden plaats volgens protocollen die in overleg met de onderzoeker opgezet worden. Verder werkt de BioBank bij specifieke voorbewerkingen regelmatig samen met andere afdelingen.

Radio Nuclides Laboratory (RNL)
Het RNL is ingericht om te werken met ioniserende straling zodat onderzoekers van alle afdelingen en instituten die een vergunning hebben op grond van de Kernenergiewet, hun experimenten er veilig kunnen uitvoeren. De afdeling bestaat uit verschillende laboratoria en gespecialiseerde apparatuur gericht op het werken met verspreidbare radioactieve stoffen en bronnen. Röntgentoestellen zijn beschikbaar voor het bestralen van cellen of proefdieren als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek of veterinaire diagnostiek.

Centrale Glas Sterilisatie Afdeling (CGSA)
De Centrale Glas Sterilisatie Afdeling verzorgt het reinigen en steriliseren van glaswerk en andere laboratorium benodigdheden. De CGSA bevindt zich in de Universiteitssingel 50, G4.213. Op deze locatie is ook gedestileerd water beschikbaar.

Facility for Weighing High-Risk Substances (VAS)
Het VAS-lab (Voorziening Afwegen hoog risico Stoffen) is een centrale voorziening voor het veilig en gecontroleerd werken met hoog toxische stoffen. Onder zeer giftige stoffen worden verstaan: kankerverwekkende, mutagene, voor de voortplanting giftige en zeer giftige stoffen, evenals door inademing sensibiliserende stoffen. Ben je van plan om een stof te gebruiken die tot een van de bovenstaande categorieën behoort? Neem dan contact op met de chemicaliënbeheerder van je afdeling.

Ultra Centrifuge Lab (UCL)
Het Ultra Centrifuge Lab (UCL) is een centrale onderzoeksfaciliteit die onderzoekers faciliteert bij wetenschappelijk onderzoek waarbij highspeed of ultracentrifugatie nodig is. Het lab bevindt zich op Universiteitssingel 50 G3.247C, en beschikt over meerdere ultracentrifuges geschikt voor toepassingen zoals scheiding en zuivering van biomoleculen, zoals DNA, RNA, eiwitten, en vesicles.

Central Culture Facilities
De centrale kweek voorzieningen bieden onderzoekers de mogelijkheid om veilig werkzaamheden met cellen en bacteriën uit te voeren tot en met biologisch veiligheidsniveau ML-II. Hiervoor beschikt de FHML over de volgende centrale onderzoeksvoorzieningen:
ML-I Bacteriekweek lab
ML-II Bacteriekweek lab
ML-II celkweek lab
