Sociale filosofie: een inleiding

Studium Generale | Collegereeks

De sociale filosofie richt zich kritisch op ‘het sociale’. Maar daarmee is nog niet veel gezegd. In tegenstelling tot de vaak al te zeer op morele kwesties gefixeerde politieke filosofie en ethiek, analyseert de sociale filosofie nuchter hoe de wereld feitelijk reilt en zeilt. Daarbij focust ze op sociale interacties die binnen de mondiale samenleving op allerlei met elkaar verbonden schaalniveaus plaatsvinden. 
Aan de hand van enkele centrale vraagstukken leidt deze reeks u in tot deze tak van filosofie. In hoeverre worden sociale interacties beïnvloed door eigendoms- en machtsverhoudingen? Hoe zit het met de relatie tussen vrijheid en geweld? Zijn mensen vervreemd van hun ware identiteit? Ondermijnt een tanend vertrouwen in mensen en instituties de solidariteit in de samenleving? Kenmerkt het huidige tijdsgewricht zich door progressie of regressie? 
Aan de hand van het werk van onder anderen Jean-Jacques Rousseau, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx, John Dewey, Michel Foucault, Jürgen Habermas, Gayatri Chakravorty Spivak, Philipp Pettit, Charles Taylor, Judith Butler, Rahel Jaeggi en Achille Mbembe laat de cursus een gedifferentieerd licht schijnen op crisissen van deze tijd.


De afzonderlijke colleges
1. Eigendom en macht (14 jan)
2. Vrijheid en geweld (21 jan)
3. Identiteit en vervreemding (28 jan)
4. Vertrouwen en solidariteit (4 feb)
5. Progressie en regressie (11 feb)

Spreker
Dr. René Gabriëls, docent filosofie, UM