Zoetstoffen helpen gewichtsverlies te handhaven na afvallen

Mensen met overgewicht die succesvol willen afvallen, kunnen hun gezonde dieet beter aanvullen met zoetstoffen dan met voedingsmiddelen waarin suikerproducten zijn verwerkt. Uit een internationale studie, waar de Universiteit Maastricht (UM) aan deelnam, blijkt dat mensen die hun dieet met zoetstoffen aanvullen beter op een lager gewicht blijven na een periode van gewichtsverlies dan mensen die gebruik blijven maken van producten waarin suiker is verwerkt. Bovendien verandert ook de samenstelling van hun darmbacteriën in positieve zin. De onderzoeksresultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Metabolism.

Afvallen

In totaal deden 341 volwassenen met overgewicht of obesitas mee aan de studie. Zij volgden een energiebeperkt dieet voor een periode van acht weken en vielen gemiddeld tien kilo af. Daarna volgden de mensen een jaar lang een dieet op basis van gezonde voeding. Hierbij haalde één groep maximaal 10 procent van hun energiebehoefte uit producten waarin suiker is verwerkt, en verving een andere groep de suikerrijke producten voor zoetstoffen als Stevia, sucralose en sacharine. 

De deelnemers die suikerrijke producten hadden vervangen door zoetstoffen waren beter in staat om op een gezond gewicht te blijven. “Deze resultaten laten zien dat consumptie van zoetstoffen in de context van een gezonde, suikerbeperkte voeding bij kan dragen aan een betere controle van het lichaamsgewicht”, aldus Ellen Blaak, hoogleraar Humane Biologie in Maastricht en laatste auteur van de studie. “Vervanging van suikerrijke producten door zoetstoffen kan dus een goede strategie zijn voor de preventie en behandeling van obesitas.”

Darmbacteriën

Maar de wetenschappers keken niet alleen naar het gewicht van de deelnemers, ook onderzochten ze het effect van zoetstoffen versus suikerinname op de samenstelling van hun darmbacteriën. Uit de studie kwam duidelijk naar voren dat die samenstelling in positieve zin veranderde. 

“De samenstelling van de darmbacteriën veranderde richting bacteriën die korte-keten vetzuren produceren”, legt Ellen Blaak uit. “Deze vetzuren hebben positieve effecten op lichaamsgewicht en gezondheid bij de mens en kunnen dus heel goed hebben bijgedragen aan een betere handhaving van het lichaamsgewicht bij de groep die zoetstoffen gebruikte.”

Lees ook

  • Sophie Jooren - Naleving van lokaal tabaksbeleid

    Of een specifieke interventie om een rookvrije buitenomgeving te creëren effectief is, is al vaak onderzocht. Maar om de naleving te verbeteren, moeten beleidsmakers begrijpen hoe rokers op die interventies reageren en welke factoren hun gedrag beïnvloeden.

    Sophie Jooren
  • Esther Heuts - opleidingsdirecteur Geneeskunde

    Als clinicus, onderwijskundige en moeder van drie tieners kent Esther Heuts als geen ander de voortdurend veranderende wereld van studenten en artsen. Die kennis zal Esther vanaf dit academisch jaar benutten in haar nieuwe functie als opleidingsdirecteur Geneeskunde.

    Esther Heuts