6 september 2021

Opening Academisch Jaar 2021 – Transformerende universiteiten

“Ik heb er alle vertrouwen in dat deze universiteit over 5 jaar, bij ons 10e lustrum, terugkijkt op een periode waarin we onze transformerende kracht succesvol hebben ingezet ten dienste van de samenleving.” Dat zei collegevoorzitter Martin Paul bij aanvang van de Opening van het Academisch Jaar (OAJ) 2021 van de Universiteit Maastricht. Wat volgde was een programma met veel mensen die bijdragen aan onze eigen én maatschappelijke transformatie: de “transforming agents”.

Lees hieronder meer over het verloop van de dag en bekijk de video's. We zetten snel meer video's en foto's online!

Bovenal heb je daarvoor mensen nodig: de transforming agents. Een aantal daarvan passeerde de revue tijdens de OAJ. Van keynotespeaker Mamokgethi Phakeng tot Studentenprijswinnaar Vera Karagiannidou; van ere-doctor Jaap van Dissel tot Katleen Gabriels, winnaar van de Edmond Hustinx wetenschapsprijs 2021.

De OAJ was ook het moment om het Strategisch Programma 2022-2026 te presenteren. Het Strategisch Programma zelf, maar ook veel achtergrondinformatie, interviews en inspirerende voorbeelden zijn te vinden op deze interactieve pagina.

Inhaalslag

Daarnaast werd tijdens de OAJ een inhaalslag gemaakt met UM-prijsuitreikingen die het afgelopen jaar vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan. Dat gold voor de Dissertatieprijs, de Edmond Hustinxprijs en de Wynand Wijnenprijs van 2020.

Ook uitgesteld was de uitreiking van het eredoctoraat aan prof. dr. Jaap van Dissel. Ere-promotor Christian Hoebe kon alsnog de laudatio uitspreken. Van Dissel kreeg de cappa omgehangen door zijn dochter, deel uitmakend van zijn coronabubbel.

Mamokgethi Phakeng

Keynote speaker Mamokgethi Phakeng, vice-rector van Universiteit van Kaapstad en hoogleraar wiskunde, is een ervaren transforming agent. Als leider in het hoger onderwijs heeft zij altijd in de voorhoede van veranderingen in onderwijs, onderzoek en samenleving gestaan. Inclusiviteit en diversiteit zijn kernbegrippen bij haar transformatiewerk: zo richtte zij een non-profitorganisatie op die financiële en educatieve steun verleent aan studenten uit townships en plattelandsgebieden.

Studentenprijs en Edmond Hustinxprijs

Collegevoorzitter Martin Paul kon twee nieuwe prijswinnaars aankondigen. Vera Karagiannidou won de Studentenprijs 2021. Vera is oprichter van de ‘Legal Aid Clinic for Prisoners’. De clinic zet zich in voor meer bewustzijn over de rechten van personen die betrokken zijn bij het strafrechtsysteem, biedt hun rechtsbijstand en draagt bij aan de ontwikkeling van rechtenstudenten van de UM door praktijkwerk.

Katleen Gabriels ontving de Edmond Hustinxprijs 2021. Dr. Gabriels werk richt zich op de techno-morele implicaties van virtuele omgevingen, kunstmatige intelligentie en robotica. Met haar vele publicaties voor wetenschapper én leek, en mediaoptredens heeft ze haar vak en haar onderzoek voor een groot publiek zichtbaar gemaakt.

Onderscheiding Martin Paul

Voor Collegevoorzitter Martin Paul was het de elfde OAJ die hij leidde. En zijn laatste: op 1 november begint hij als rector/voorzitter aan de Ruhr-Universität Bochum. Aan het eind van de dag ontving Martin Paul uit handen van burgemeester Annemarie Penn-te Strake het Teken van Verdienste van de stad Maastricht.

‘Retransformatie’

Over transformaties gesproken. Na de transformatie in maart 2020 naar een universiteit met online onderwijs, ‘retransformeert’ de UM nu weer naar de universiteit die het wil zijn, met onderwijs en ontmoeting on campus. We zijn hoopvol dat we dat het hele nieuwe academisch jaar kunnen en mogen volhouden. Ook al gaat het nog stap voor stap. Dat gold ook voor de Opening van het Academisch Jaar. Ja, er was een live programma, maar voor een fors kleiner gezelschap dan gebruikelijk. Via livestreams sloten andere geïnteresseerden aan.

Video's