Online talkshow over Gezonde Basisschool van de Toekomst

Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit het Kennis As-project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Wetenschappers van de Universiteit Maastricht vergeleken in die studie vier jaar lang ruim 2200 kinderen van vier projectscholen en vier reguliere scholen. Over dit succesvolle project is nu een speciale talkshow opgenomen. Die is onderaan deze pagina te bekijken.

Groene basisschool

Nu het onderzoeksproject ten einde is, hebben de betrokken partijen een stichting opgericht die de uitbreiding van de gezonde basisscholen ter hand moet nemen. Het streven is om in 2023 te hebben opgeschaald naar minimaal dertig scholen in Limburg.

Gisteren werd bekendgemaakt dat er een vervolgproject wordt opgestart samen met de Universiteit Hasselt en de Limburgse provinciebesturen in zowel Nederland als België: de Gróene Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Den Haag

Ook tot in Den Haag zijn de positieve resultaten van de GBT inmiddels doorgedrongen. Projectleider Onno van Schayck is onlangs uitgenodigd door de fracties van de VVD in zowel parlement als senaat om te komen praten over de GBT. Eerder heeft staatssecretaris Blokhuis al aangegeven voorstander te zijn van een landelijke uitrol van de gezonde schoollunch op basisscholen.

Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Waaruit bestaat de gezondheidswinst precies? Hoe kweek je draagvlak onder de ouders voor een programma als dit? Welke kansen liggen er voor het bedrijfsleven? Denk bijvoorbeeld aan lokale groentetelers. Hoe kun je dit duurzaam financieren?

In onderstaande video gaat presentator Maurice de Heus, bekend van het tv-programma AvondGasten op de Limburgse regionale zender L1, in gesprek met uiteenlopende gasten over dit succesvolle initiatief.

Deze video is hieronder te bekijken in vier losse blokken.

Deel 1 - Waaruit bestaat de gezondheidswinst precies?

Deel 2 - Hoe zit het verder met het draagvlak in de politiek?

Deel 3 - Welke kansen zijn er voor het bedrijfsleven: de lokale groentetelers en de logistiek?

Deel 4 - Hoe krijg je de ouders mee? En hoe zit het met het onderwijsaanbod?

Verder lezen? In NRC Handelsblad verscheen recent een uitgebreid artikel over de Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Lees ook

• Since Hungary took over the rotating presidency of the EU Council on July 1st, its Prime Minister Viktor Orbán has embarked on a widely criticized peace mission for Ukraine, including meetings with leaders of Russia and China. This has led to much speculation about what the next six months of the...

• De Grote Gracht is rijkelijk voorzien van historische gebouwen met bijzondere verhalen. Ook deze keer bevindt onze ‘verborgen parel’ zich in deze Maastrichtse straat, op huisnummer 76: de (fietsen)kelder.

• “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg.