16 november 2020

M4I-onderzoeker krijgt financiële steun van de Michael J Fox Foundation

Professor Ron Heeren van de Universiteit Maastricht en het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4I) ontvangt subsidie van de Michael J Fox Foundation for Parkinson’s Research en de Shake It Up Australia Foundation voor een internationaal onderzoeksproject naar de ziekte van Parkinson.

web logo M4I
Innovatie binnen internationaal team

Het internationale team bestaat verder uit Lipidomics Consulting Ltd., een vooraanstaand lipidomics-bedrijf; de onderzoeksgroep van Dr. Shane Ellis van de Universiteit van Wollongong in Australië; MOBILion Systems Inc., een Amerikaans bedrijf dat technologie op het gebied van hoge-resolutie-ionenmobiliteitsspectrometrie (SLIM) ontwikkelt en verkoopt; en Merck & Co Inc., een farmaceutische multinational.

“De huidige methoden zijn gebaseerd op de analyse van GSL’s van extracten uit het hele hersenweefsel en laten dus geen veranderingen die zich voordoen in de specifieke gebieden van de hersenen,” zei dr. Ellis. “We gaan innovatieve massaspectrometrie-imaging-methodes inzetten om, voor de eerste keer, veranderingen in lipiden in verschillende gebieden van de hersenen met een resolutie tot 10 micrometer te bestuderen.”

Dr. Ellis heeft tussen 2014 en 2019 bij M4I meegewerkt aan de ontwikkeling van enkele van deze innovatieve imaging-methodes, voordat hij een Future Fellowship in Australië aannam. “Experimenten als deze zijn in deze context nog nooit gedaan en zullen veel nieuwe biochemische kennis opleveren over de rol van specifieke lipiden bij de ziekte van Parkinson. Alleen met een beter begrip van de ziekte op moleculair niveau kunnen er betere behandelmethodes worden ontwikkeld,” zegt hij.