Clemens van Blitterswijk krijgt Huibregtsenprijs voor botinducerende biomaterialen

Op de zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, gisteravond in de Ridderzaal in Den Haag, heeft Prof. dr. C.A. van Blitterswijk de Huibregtsenprijs 2015 gekregen voor de ontwikkeling van botinducerende biomaterialen.

Universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk is directeur van MERLN Instituut en hoofd van de afdeling Complex Tissue Regeneration aan de Universiteit Maastricht. Het multidisciplinaire team van Van Blitterswijk werkt sinds de jaren negentig met grote vasthoudendheid aan het verbeteren van botimplantaten. De experimentele aanpak heeft geleid tot relevante klinische studies en een nieuwe generatie botvullers, die slim gebruikmaakt van het zelfherstellend vermogen van de mens. De jury loofde het heldere idee, dat een elegante en praktische oplossing biedt voor wereldwijd miljoenen patiënten. Met geavanceerd genomics- en proteomicsonderzoek en het uit elkaar pluizen van materialen ontrafelde Van Blitterswijk de onderliggende processen. Grootschalige productie van dit inductieve keramische materiaal, na goedkeuring van de medische autoriteiten zoals de Amerikaanse FDA, lijkt binnen handbereik te liggen.

Huibregtsenprijs 2015
Prof Clemens van Blitterswijk met minister Jet Bussemaker (r) and jury chairman José van Dijck (l) (fotograaf Frank van Driel)

Prof. Clemens van Blitterswijk is een van de drie universiteitshoogleraren die de UM heeft benoemd  dankzij investeringen van de UM en de Provincie Limburg in het kader van de Kennis-As Limburg. Via de titel 'Limburg Chair' heeft de Provincie Limburg zich ook verbonden aan de universiteitshoogleraren, vanwege het belang voor de economische ontwikkeling van Limburg op het gebied van de Kennis-As. Een aantal universiteiten in Nederland kent het fenomeen van universiteitshoogleraren die, veelal vanwege hun wetenschappelijke statuur, een bijzondere positie hebben.

De prijsuitreiking vond plaats aan het slot van de zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 5 oktober 2015 in de Ridderzaal. Clemens van Blitterswijk ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De prijsuitreiking vond plaats aan het slot van de zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 5 oktober 2015 in de Ridderzaal. Clemens van Blitterswijk ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Voor de Huibregtsenprijs 2015 waren 24 projecten ingediend, vier meer dan het jaar hiervoor. Uit de inzendingen had de jury, onder voorzitterschap van KNAW-president José van Dijck, zeven onderzoeksprojecten genomineerd.

De zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij had als overkoepelend thema: ‘Geloof in wetenschap – 25 grote vragen over onze toekomst’. Keynote speaker was Ian Buruma. Daarnaast poneerden 25 Nederlandse topwetenschappers stellingen naar aanleiding van het overkoepelende thema, waarover de 300 genodigden vervolgens aan tafel met elkaar van gedachten wisselden. De Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien waar en op welke manieren wetenschap en technologie toepassingen vinden in het leven van alledag.

Meer informatie over de Avond van Wetenschap en Maatschappij en de Huibregtsenprijs 2015 is te vinden op de website van de organisatie www.avondwenm.nl. Klik hier voor het juryrapport.

Lees ook