Bruin vet ook met galzuur te activeren

Publicatie Cell Metabolism

Bruin vet, dat verondersteld wordt allerlei positieve effecten op bijvoorbeeld gewichtsverlies te hebben, kan bij de mens net als bij proefdieren geactiveerd worden door het toedienen van galzuren in pilvorm. Dat blijkt uit een wetenschappelijke ‘proof of concept’-studie van promovendus Evie Broeders en post doc Emmani Nascimento onder begeleiding van prof. Patrick Schrauwen en prof. Wouter Van Marken Lichtenbelt (beiden UM) in Cell Metabolism. Sinds de ontdekking van bruin vet bij volwassenen in 2009, zoekt de wetenschap naar manieren om het te activeren. Galzuur is de derde gevonden manier om dat te doen.

Bruin vet bij volwassenen (voorheen werd gedacht dat alleen baby’s het hadden) is ‘hot’. Bruin vet kan overtollige energie omzetten in warmte, wat bijvoorbeeld een gunstig effect op gewichtsverlies kan hebben. ‘Hoe meer bruin vet iemand heeft, hoe beter’, is het huidige beeld, en daarom zoekt de wetenschap naar manieren om er meer van aan te maken. Eén manier is het lichaam af laten koelen, bijvoorbeeld door de verwarming thuis een paar graden lager te zetten. Ook het stimuleren van het sympathisch zenuwstelsel is bij de mens een inmiddels bewezen methode. 

Patrick Schrauwen: “We denken nu dat bruin vet gezond is. Als uit verdere studies blijkt dat het ook echt gunstig is om bruin vet te activeren, willen we ook manieren hebben om dat te doen. Misschien met behulp van medicijnen. Dat wordt in eerste instantie in proefdieren getest, en wij laten nu zien dat de galzuur-route, die bij proefdieren al effectief is gebleken, ook bij de mens werkt. Dit is een ‘proof of concept’ studie, die het principe bewijst, maar de effecten zijn nog niet dusdanig dat deze gebruikte pillen therapeutisch ingezet kunnen worden. Verder onderzoek is daarvoor nodig.”

De publicatie getiteld The bile acid chenodeoxycholic acid increases human brown adipose tissue activity verscheen is online gepubliceerd in Cell Metabolism. 

Lees ook