26 apr
10:00

Promotie Nicky Adinda Beelen

Promotores: Dr. Lotte Wieten, Prof. Dr. Gerard Bos, Prof. Dr. Kasper Rouschop

Trefwoorden: Natuurlijke killercelimmunotherapie, Kanker, Tumormicro-omgeving, Antilichaamafhankelijke cellulaire cytotoxiciteit
 

"Natural killer cells in the tumour microenvironment: Enhancing immunotherapy by exploring the communication between NK cells and tumour cells"

Elke dag worden miljoenen mensen geconfronteerd met de uitdagingen van kanker, een ziekte die ondanks vooruitgang in behandelingen nog steeds een aanzienlijk sterftecijfer heeft. Dit proefschrift onderzoekt natural killer-cel immunotherapie als een veelbelovende strategie die het natuurlijke vermogen van deze NK-cellen benut om tumorcellen te doden.

Een van de bevindingen van dit onderzoek was het potentieel van combinatietherapie met NK-cel stimulerende antilichamen, die de activatie van NK-cellen tegen resistente tumoren versterkten. Bovendien werd aangetoond dat NK-cellen van genetisch gematchte donoren mogelijk minder effectief zullen zijn dan die van gemismatchte donoren. Deze observaties werden gedaan in verschillende kankermodellen, inclusief een innovatief model waarin de effectiviteit van NK-cellen tegen tumor-organoïden van patiënten kan worden geëvalueerd, een waardevol perspectief in de ontwikkeling van gepersonaliseerde therapieën. Daarnaast zijn via CRISPR genetische screens belangrijke tumor karakteristieken geïdentificeerd die de gevoeligheid van tumorcellen op NK-cellen reguleren, wat nieuwe aanknopingspunten biedt voor het optimaliseren van NK-cel immunotherapie.

Het onderzoek dat in deze thesis is uitgevoerd draagt bij aan ons begrip van de mechanismen achter NK-celactivatie en -remming, wat de weg opent naar effectievere NK-cel immunotherapie voor de behandeling van kanker. 

Klik hier voor de livestream.

Lees ook

 • 29 mei
  13:00

  Promotie Idah Mokhele

  "The Development of a Contextually Relevant Motivational Interviewing Counselling Training Program for Lay Counsellors in South Africa"

 • 30 mei
  10:00

  Promotie Angelina Pavlic

  "Targeted treatment of vascular calcification"

 • 30 mei
  13:00

  Promotie Priscila Preciado Rojas

  "Intradialytic monitoring of blood pressure, oxygen saturation and relative blood volume: relation with outcomes"