12 apr
13:00

Promotie Mirjam van den Brink

Promotores: Prof. dr. Remco C. Havermans, Prof. dr. Wim J.E. Tissing, Prof. dr. Marta Fiocco

Trefwoorden: Reuk, smaak, kinderkanker, chemotherapie
 

"The flavor of chemotherapy: Exploring smell and taste function in children with cancer"

In Nederland krijgen elk jaar 600 kinderen te horen dat zij kanker hebben. Tot wel 60% van deze kinderen heeft tijdens de behandeling last van smaakveranderingen en ervaart dit als één van de meest vervelende klachten. Aangenomen wordt dat naast veranderingen in smaak ook reukveranderingen optreden en mogelijk voedselinname in gevaar brengen, maar hierover was nog niets bekend bij kinderen met kanker. Het onderzoek in dit proefschrift toont dat veranderingen in reuk en smaak heel vaak voorkomen bij kinderen met kanker, maar zeer heterogeen zijn. Dat wil zeggen, geuren en smaken worden soms beter of soms slechter waargenomen. En soms ruiken en proeven dingen compleet anders dan voorheen. Over het algemeen lijkt reukgevoeligheid toe te nemen tijdens behandeling, vooral bij kinderen met acute lymfatische leukemie. Daarentegen lijkt smaakfunctie af te nemen tijdens chemotherapie en komt smaakverlies vaker voor bij kinderen met lymfomen of solide tumoren. Maar reuk– en smaakveranderingen zijn ongeacht de richting hinderlijk en verlagen kwaliteit van leven bij kinderen met kanker. 

Klik hier voor de livestream.