Vakken en curriculum Rechtsgeleerdheid 2020/2021

Vakkennis en vaardigheden 
Tijdens je opleiding werk je door middel van training en de bijzondere manier van onderwijs aan de ontwikkeling van je vaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling. Vakinhoudelijke kennis verkrijg je doormiddel van het probleemgestuurd studeren in je onderwijsgroep, (online) colleges en andere vormen van eigentijds onderwijs.
Het opdoen van vakkennis en vaardigheden en het toepassen daarvan zijn zo onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Casus en portfolio
Hiernaast werk je in je projectgroep een heel semester aan een complexe casus. Je past je vakinhoudelijke kennis toe en je traint zo professionele vaardigheden als presenteren, debatteren, onderhandelen en veel meer. Je werkt ook aan je persoonlijke ontwikkeling zoals samenwerken, persoonlijk leiderschap en het geven en krijgen van feedback. Elk semester ben je onderdeel van een nieuw team dat werkt aan een nieuwe casus. Binnen elke casus dagen we je uit om je te verdiepen in de maatschappelijke thema’s van deze tijd: Klimaat & Duurzaamheid, Migratie, Veiligheid en Technologie.

Het hele jaar door houdt je je ontwikkeling bij met behulp van een digitaal  portfolio. In dat portfolio verzamel je de opdrachten die je hebt uitgevoerd zoals presentaties, papers en zelfreflecties. In het zesde en laatste semester loop je stage, doe je een project in samenwerking met maatschappelijke partners of je volgt vakken als uitwisselingsstudent aan een andere universiteit. Je sluit je bachelor af met een eindwerk dat je moet presenteren en verdedigen. Je moet dan ook je portfolio overleggen.

Persoonlijke begeleiding
In je eerste jaar heb je een eigen mentor. Je mentor is je persoonlijke begeleider gedurende het hele eerste jaar. Met hem/haar bespreek je je studievoortgang en eventuele vragen of problemen die je ondervindt.

Law_NNR_plaatje.jpg

In welke vakgebieden ga je je verdiepen?

In je eerste jaar ga je aan de slag met de volgende vakgebieden:

Privaatrecht
Dit is het recht dat gaat over de verhouding van burgers onderling. Hoe worden contracten gesloten? Wat gebeurt er als afspraken niet worden nagekomen? Wie moet er schadevergoeding betalen bij een ongeluk? Wanneer ben je eigenaar van een stuk grond? Dit deelgebied gaat ook over ondernemingen.

Staats- en bestuursrecht
Dit gaat over de verhouding tussen de burger en de staat. Bijvoorbeeld over het aanvragen van vergunningen of het al dan niet krijgen van toestemming om bomen te kappen. Maar ook over de inrichting van de onze overheid. Dat laatste gaat niet alleen maar over het nationale niveau, maar ook bijvoorbeeld over de plaats van Nederland in de Europese Unie.

Strafrecht
In het strafrecht gaat het over zaken als het verschil tussen een misdaad en een overtreding. Maar ook over strafbaarheid en de vraag hoe een verdachte, indien schuldig bevonden door een rechter, uiteindelijk veroordeeld wordt. Ook hier spelen belangrijke vragen van bescherming van burgers tegen de overheid, maar ook de plaats van het Nederlandse systeem in de internationale context.

Europees en Internationaal recht
Dit gaat over internationale organisaties die afspraken maken die ook voor ons gelden. Het gaat ook over de verhouding tussen staten en internationale organisaties en staten onderling.

Belastingrecht
Het belastingrecht gaat over de wijze waarop de overheid belasting heft van haar burgers en ondernemingen. Maar ook over BTW, pensioenen en sociale zekerheid. Ook hier spelen vragen van Nederlands, maar ook van Europees en internationaal recht.

Wanneer doe je welke vakken?
Als je in Maastricht studeert komen al deze vakken, al dan niet tegelijkertijd, aan de orde. In het onderstaande overzicht zie je wanneer welke vakgebieden aan de orde komen.

Vakken van voorgaande jaren inzien?

Kies een van de academische jaren hieronder om de pdf te bekijken.

2019-2020
2018-2019
2017-2018
2016-2017
2015-2016
2014-2015
2013-2014

Law_nnr_rooster_2020_jaar_1.jpg
Law_nnr_rooster_2020_jaar_2.jpg
Law_nnr_rooster_2020_jaar_3.jpg