Unieke Parijs-Roubaix items geveild voor UM-onderzoek naar hersenletsel

Wie afgelopen weekend de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix heeft gekeken, kan het bijna niet zijn ontgaan: de zwart-roze-gele ‘hersen’ helmen van Team Jumbo-Visma. De wielrenners droegen de speciaal door Lazer ontworpen helmen om aandacht te vragen voor het gebruik van een fietshelm, als onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Use your head’. Want ondanks dat het sinds 2003 al verplicht is voor profs om een helm te dragen, fietsen veel recreanten nog altijd onbeschermd rond, met alle - soms zelfs fatale - gevolgen van dien.

"Deze campagne brengt een heel mooie herinnering boven, want mijn vader zei voor elke wedstrijd 'Use your head' tegen me. Hij leeft inmiddels niet meer helaas, maar hij was mijn allergrootste fan. Het is heel bijzonder om nu te rijden met een helm die me zo sterk aan mijn vader doet denken." – Coryn Labecki, wielrenster Team Jumbo-Visma

De helmen en shirts worden momenteel geveild via Match Worn Shirt. Tot grote vreugde van Marcel Aries, oprichter van het HersenStrijd Fonds waar de opbrengst naar toe zal gaan. Het fonds verricht baanbrekend onderzoek naar ernstig hersenletsel en is in beheer van het Universiteitsfonds Limburg, de externe goede doelen stichting van de Universiteit Maastricht waar het onderzoek plaatsvindt.

Aanstaande zondag tussen 09.00 – 09.30 wordt de cheque uitgereikt op de markt in Maastricht tijdens de Amstel Gold Race, tijdens de presentatie van de vrouwenploeg Jumbo.

Over het HersenStrijd Fonds

Hersenletsel kan echt iedereen overkomen. Na een reanimatie, hersenbloeding of ernstig ongeval kunnen hersenen plotseling ernstig beschadigd raken, met enorme gevolgen van dien. Op de intensive care van het Maastricht UMC+ liggen veel patiënten met ernstig hersenletsel en ondanks de intensieve behandeling, verlaat meer dan 60% ernstig gehandicapt het ziekenhuis. Al meer dan 25 jaar zit er geen vooruitgang in de behandeling van ernstig, acuut traumatisch hersenletsel.

Hoog tijd voor een doorbraak! Daarom zamelt het HersenStrijd Fonds geld in om te kunnen starten aan een grootschalig onderzoeksproject voor een vernieuwende behandelmethode. 

Lees ook

Meer nieuws