Prof. Annemie Schols onderscheiden voor brugfunctie in COPD onderzoek

Prof. dr. Annemie Schols, hoogleraar ‘Voeding en metabolisme bij chronische ziekten’ aan de Universiteit Maastricht en directeur van NUTRIM  School of  Nutrition and Translational Research in Metabolism (NUTRIM) wordt door de European Respiratory Society (ERS) geëerd met de allereerste prestigieuze ERS COPD GOLD Medal. Zij wordt hiermee beloond voor haar onderzoeksprestaties en inspanningen om disciplines in het COPD onderzoek bij elkaar te brengen.

Annemie Schols onderzoekt de chronische ziekte COPD vanuit stofwisselingsperspectief. Daarbij richt ze zich met name op de verschillende uiterlijke verschijningsvormen van de ziekte (fenotypering) door afwijkende lichaamssamenstelling, zoals verlies van spiermassa. Ze combineert experimenteel en klinisch onderzoek om de complexe relatie tussen leefstijl en ernst van de ziekte op de progressie van de verschillende COPD fenotypes te begrijpen. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor voedingsinterventies en farmacologische behandeling op maat om de kwaliteit van leven en de prognose van de COPD patienten te verbeteren. De impact van haar onderzoek wordt bevestigd door diverse recente gezamenlijke COPD richtlijnen die onlangs door de ERS en de American Thoracic Society ontwikkeld zijn.

Prof. Schols richt zich in haar huidig onderzoek vooral op een bijzonder kwetsbaar COPD fenotype, gekenmerkt door de combinatie van spiermassaverlies en abdominale obesitas (vetophoping in de buik). Dit COPD fenotype neemt wereldwijd snel toe vanwege leefstijl en veroudering van de populatie.

Stephen Holgate, voorzitter van de ERS Science Council: “Professor Schols heeft een enorme vaardigheid om mensen uit verschillende disciplines bij elkaar te brengen, om zo het COPD onderzoek - en de levens van COPD patiënten - te verbeteren. Haar onderzoek naar de relatie tussen leefstijl en ziekte-ernst helpt ons bij het ontwikkelen van een nieuwe benadering van dit thema.”

De nieuwe ERS COPD GOLD Medal Award is door ERS in het leven geroepen als erkenning van excellentie in COPD onderzoek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 en wordt uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het 2015 ERS International Congress in Amsterdam op 26 September.

Lees ook

  • Maak je klaar voor de ultieme Europese verkiezingservaring! Op 29 april organiseren Studio Europa en Politico de derde editie van het Maastricht Debate, als opwarmertje voor de Europese Parlementsverkiezingen (6-9 juni).

  • In de komende maanden delen we op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi bij Caphri, het Care and Public Health Research...

  • Het UM Green Office vertelt over hoe ver het is gekomen sinds de oprichting in 2010 en wat het in de toekomst wil bereiken. Met de recente lancering van het UM Green Network hebben studenten en medewerkers nu meer mogelijkheden dan ooit tevoren om zich in te zetten voor impactvolle...