NUTRIM onderzoekers winnen de Bio Art & Design Award 2018

NUTRIM onderzoekers Prof. dr. Patrick Schrauwen en dr. Vera Schrauwen – Hinderling hebben samen met kunstenaar Yiyun Chen de Bio Art & Design Award 2018 (BAD Award) gewonnen. Op uitnodiging van de NWO maakten de onderzoekers van NUTRIM (department of Nutrition and movement Sciences) eerder dit jaar tijdens een matchmaking-evenement kennis met kunstenaar Yiyun Chen. Samen ontwikkelden zij het project ‘Horizontal living – Long life in bed’ dat op 25 mei als winnend voorstel uit de bus kwam.

Miljoenen mensen brengen de hele dag door in bed
Het project met kunstenaar Yiyun Chen heet ‘horizontal living – Long life in bed’, iets dat met name in Azië, voor veel mensen een realiteit is:  miljoenen mensen werken thuis en brengen een groot deel van de dag door in bed. Met dit project willen Chen en NUTRIM mensen bewuster maken van de mogelijke negatieve gezondheidseffecten die deze fysieke inactiviteit heeft. Met name factoren zoals blootstelling aan kou, lichaamsbeweging, voeding, licht, slaap kunnen worden gebruikt om negatieve gevolgen te voorkomen of te beperken.

Een maand lang in horizontale positie
Yiyun Chen zal een kamer herbouwen en deze optimaliseren voor horizontaal wonen. De ruimte zal ook worden uitgerust met apparatuur waarmee de metabole gezondheid kan worden bevorderd. Chen zal zelf een maand in horizontale positie doorbrengen, wearables dragen en gezondheidsgegevens verzamelen die door Prof. dr. Patrick Schrauwen en dr. Vera Schrauwen zullen worden bestudeerd. Ook voorafgaand en aansluitend aan deze maand zullen er gezondheidsgegevens worden verzameld. Voor de onderzoekers van NUTRIM is dit project een goede mogelijkheid om hun onderzoek bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De verzamelde informatie zal ook in een expositie worden gebruikt - speciaal voor deze expositie zal deze ruimte naderhand opnieuw worden opgebouwd.

Het oordeel van de jury
De jury was het meest onder de indruk van de zorgvuldige benadering in het voorstel en omdat het iets bereikt dat tamelijk ongewoon is: in plaats van het zichtbaar maken van het microscopische, of op een andere manier letterlijk onzichtbare gebied, zoals zoveel biokunst doet, werpt dit project licht op het figuurlijk onzichtbare: de chronisch zieken, de herstellenden en degenen die opgesloten zijn.

Lees ook