Lekker en bewust eten op maat voor COPD’ers

Eten en drinken, kauwen en slikken: we doen het vaak zonder erbij na te denken. Maar voor mensen met de longziekte COPD kan dit moeilijk gaan. Via het project PROOF werken Fijnproevers, Algemeen Ziekenhuis Delta en Universiteit Maastricht aan voedingsproducten voor COPD-patiënten, die lekker smaken, er aantrekkelijk uitzien en boordevol eiwitten, vezels en mineralen zitten.

Een slikprobleem - ook wel ‘slikstoornis’ of ‘dysfagie’ genoemd - is een stoornis van het veilig en efficiënt kauwen en slikken van vocht en voeding. Dit zorgt voor twee problemen: moeite om het voedsel door te slikken of verslikken in vocht of voeding. Wanneer je niet meer goed kunt kauwen of slikken, eet je minder, kun je ongewenst gewicht verliezen en zelfs ondervoed raken. Het aantal mensen met een slikprobleem is groot, maar er zijn nog weinig oplossingen voor.

Het bedrijf Fijnproevers uit Eersel is gespecialiseerd in het ontwikkelen van voedingsproducten voor mensen met kauw- en slikproblemen: van smoothies en soepen tot aan snacks en desserts. Deze producten worden ontwikkeld door koks, met veel aandacht voor smaak, geur en voedingswaarde. Dus geen medische voeding in een flesje, ontwikkeld in een laboratorium. Maar echt eten op basis van natuurlijke ingrediënten, bereid door koks.

copd

COPD

Boudewijn Oude Elberink is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de business development. Toen het project PROOF voorbij kwam, wist hij het meteen: dit sluit perfect aan bij wat Fijnproevers al aan het doen is! Binnen PROOF werkt Brightlands Campus Greenport Venlo samen met drie Vlaamse en twee Nederlandse partners om de expertise van zorgprofessionals, (voedings)bedrijven en kennisinstellingen te bundelen om zo voeding op maat te ontwikkelen voor mensen met een chronische zorgvraag. Fijnproevers is betrokken bij de pilot waarin het draait om voeding voor mensen met de chronische longaandoening COPD. Boudewijn: ‘Wij ontwikkelen nu al voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen. In deze pilot richten we ons specifiek op de COPD-patiënten: wat hebben zij nodig?’

Lees ook