IRONMAN, Iron Daddies en het alumni-gevoel

Joey Mak
Joey Mak

Om een IRONMAN te volbrengen, moet je niet alleen over een ijzeren gestel beschikken, maar ook over wilskracht, doorzettingsvermogen en de bereidheid om je sociale leven in de parkeerstand te zetten. De Iron Daddies, een team van drie UM-alumni, weten er alles van. Op 5 augustus gaan ze de estafette doen, met ieder een eigen tak van sport.

Drie jaar geleden zag Joey Mak de atleten binnendruppelen bij het station van Wyck voor de eerste editie van Iron Man Maastricht. De alumnus Gezondheidswetenschappen, nu werkzaam bij SBE als Student and Career Counsellor, was onder de indruk van het spektakel.

“Het was vroeg in de ochtend en vooral de buitenlandse deelnemers torsten een zware rugzak mee. Ik ben langs de Maas gaan staan, waar de kade al snel volstroomde met toeschouwers. De start is zo bijzonder: onder luide aanmoedigingen begint het geploeter. De deelnemers zwemmen tegen de stroom in, krabbelen even later weer als amfibieën de oever op om vervolgens hun tocht door de rivier voort te zetten. Pas aan het eind van de dag zie je ze weer terug, afgepeigerd, vaak te uitgeput om op hun benen te blijven staan”.

Buffelen in een bijzondere sfeer

Deelnemers aan de IRONMAN zwemmen eerst bijna 4 kilometer, fietsen vervolgens 180 kilometer en lopen als afsluiter een marathon. Wat Joey het meeste is bijgebleven, is de bijzondere sfeer van het evenement en de energie die de atleten krijgen van de enthousiaste toeschouwers:

“Het is zo intens, zo emotioneel, die ongelooflijke inspanning. Je ziet het ook in het publiek, aan de betrokkenheid en de aanmoedigingen de hele dag door van de menigte langs de kant.”

Het zaadje was geplant. Toen een andere UM-alumnus hem vroeg of hij mee wilde doen aan de estafette-race, hoefde Joey niet lang na te denken. De initiatiefnemer was Gaston Peek, ex-Geneeskundestudent en nu huisarts te Maastricht. Hij zal de 42.195 meter hardlopen voor zijn rekening nemen.

Gaston Peek and Charles Smeets
Gaston Peek en Charles Smeets

Charles Smeets, ex-Bewegingswetenschappen en nu werkzaam als ZZP’er, maakt het trio compleet. Hij doet het onderdeel zwemmen en is de enige die al een volledige IRONMAN op zijn naam heeft staan. Een keer is genoeg, vindt Charles, want je relatie en je sociale leven staan toch ruim een jaartje in de vriezer. Maar hij is altijd in voor een avontuurtje met oude kameraden uit zijn studietijd. Het drietal wordt bijgestaan door Dagmar Kagie, alumnus Bewegingswetenschappen en officieel triatlon coach.

Een hecht team met een speciale band

Alumni onder elkaar, het blijft een bijzonder fenomeen. “We zijn nu allemaal midden dertig en hebben een eigen route gevolgd. Na jaren komen we bij elkaar en binnen een kwartier is het weer dikke mik. Dat is verrassend om te zien. We voelen weer de vriendschap en de gelijkgestemdheid van vroeger en kunnen ongeremd genieten van onze studentikoze humor: ons IRONMAN team heet bijvoorbeeld Iron Daddies, terwijl twee van de vier geen vader zijn, en ons logo ziet er zo uit:”

Joey koestert het alumni-gevoel. “Het is zo waardevol: eenmaal afgestuurd aan de UM blijf je verbonden met andere alumni. Dat is een speciale band. En dat merk je pas goed als je elkaar ontmoet en gezamenlijk initiatieven ontplooit.”

De waarden van de universiteit

Het is dit soort initiatieven dat Universiteit Maastricht graag ondersteunt. “Het past bij ons profiel als gezonde universiteit. En daarbij hoort een actief topsportbeleid,” zo legt communicatiemedewerker Charlotte Groven uit. “Daarnaast doen we er alles aan om de band met onze alumni zo sterk mogelijk te houden. Ook de banden tussen de alumni onderling. Het community-gevoel is voor ons erg belangrijk.”

Volgens Groven vormen alumni in meerdere opzichten het sociale kapitaal van de universiteit. “Ze zijn onze natuurlijke bondgenoten in bedrijfsleven en samenleving, maar ze hebben ook meegekregen waar deze universiteit voor staat: een positieve instelling, productieve samenwerking en het bouwen aan duurzame relaties. Dat zie je ook terug bij de Iron Daddies. Zij zijn tijdens de race duidelijk herkenbaar aan hun UM outfit en door iedereen te volgen via de hashtag #ironUMalumni. We duimen voor ze.”

Door: Theo Tamis

Iron Daddies

De alumni zijn te volgen via #ironUMalumni (nog niet actief). De start van de estafette is om 07:45 op de Griend in Maastricht. Naast de Iron Daddies zijn er nog drie UM teams van de partij op 5 augustus.

Dames:
Heleen Zandstra, Verloskunde en Gynaecologie
Floor van den Brand, Huisartsgeneeskunde (CAPHRI)
Alix Thomson, Integrative Neuroscience

Heren:
Joran Driesen, Bewegingswetenschappen
Bas van de Valk, Geneeskunde
Nick Bocken, Gezondheidswetenschappen

Familieteam van UM alumni:
Roman Assmann, promovendus/arts-onderzoeker Chirurgie
(estafetteteam met vader en broer, beiden UM-alumni)

Individuele UM deelnemers:
Niek Zonnebeld, promovendus/arts-onderzoeker Vaatchirurgie en Biomedische Technologie
Sacha Nekrasova, Gezondheidswetenschappen
Thara van der Borgh, Geneeskunde (probeert onder de 12 uur te finishen)
Volg Thara op Instagram
Job Hendrickx, MSc IB - Accountancy

Lees ook

  • Concentratieproblemen. Moeite met plannen. Snel afgeleid raken. Het zijn bekende symptomen van ADHD. Steeds meer UM-studenten melden zich met ADHD-klachten bij Disability Support. Op welke manieren zit ADHD studeren in de weg? En hoe kun je ADHD-klachten verminderen tijdens je studie? Wij spraken...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...