De alumni van 2019 van het Department of Advanced Computing Sciences: hoe verder?

Na afloop van de afstudeerceremonies op 11 en 12 juli vroegen we vier kersverse alumni naar de volgende stap in hun leven. We vroegen ze ook om – wellicht voor de laatste keer – terug te blikken op hun tijd bij het Department of Advanced Computing Sciences.

Eindelijk draag je het vierkante afstudeerhoedje waar je zo lang voor hebt gewerkt. Bij het horen van de magische woorden aan het eind van de ceremonie – class dismissed – gooien jij en je jaargenoten hun hoofddeksels in de lucht. Terwijl de hoedjes naar beneden vallen, daalt ook het besef in: je bent afgestudeerd… En nu?

Marta Dàvila Mateu

Marta Dàvila Mateu behaalde het bachelordiploma Data Science and Knowledge Engineering (nu Data Science and Artificial Intelligence). Ze studeerde met eervolle vermelding af via het MaRBLe 2.0-programma.

Satellietsoftware ontwikkelen

Marta: “Ik word Data and Software Engineer voor de satelliet Meteosat, een satelliet van de European Space Agency. De softwareontwikkeling is in handen van een bedrijf in Barcelona. De software van de satelliet heeft een update nodig, en ik ben straks de enige programmeur in een team van vijf mensen. Ik zal de code voor de satelliet schrijven. Dat is behoorlijk cool!”

“Tijdens mijn studie was de uitwisseling naar Australië geweldig. Het zien van de verschillende culturen en universiteiten vond ik heel gaaf. Ik ben ook dankbaar dat ik onderzoek heb mogen doen. Ik nam deel aan het honours track, MaRBLe 2.0, en deed daarvoor onderzoek. Dat heeft me echt de ogen geopend: sindsdien hoop ik in de toekomst onderzoeker te worden.”

Andrew Gold

Andrew Gold behaalde het bachelordiploma Data Science and Knowledge Engineering (nu Data Science and Artificial Intelligence). Voorheen was hij president van MSV Incognito, de studievereniging van het Department of Advanced Computing Sciences.

Masterstudie x Ondernemersgeest

Andrew: “Ik ga voor een mastergraad aan de TU Delft, en ben al begonnen met werken voor een startup hier in Maastricht. We proberen om studenten ondernemender te maken en ze te koppelen aan durfkapitalisten, zodat ze hun eigen bedrijf kunnen starten. Ik zal dus vaak heen en weer reizen tussen Delft en Maastricht. En daarna? Als alles goed gaat, begin ik waarschijnlijk mijn eigen bedrijf. Ik ben erg ondernemend.”

“Het beste moment bij het Department of Advanced Computing Sciences… Dat is een combinatie van dingen. Niet alleen goede momenten, maar ook de slechte. Omdat iedereen elkaar kent, was de onderlinge steun fantastisch. Als ik een specifiek moment moet kiezen: de Thanksgivings die ik organiseerde. Voor mij als Amerikaan is dat een belangrijke feestdag. Ik begon met het uitnodigen van een of twee mensen voor een Thanksgiving-feestje, en uiteindelijk werden dat er 35. Dat is groter dan elke Amerikaanse Thanksgiving die ik tot nu toe georganiseerd heb.”

Zoe Gerolemou

Zoe Gerolemou behaalde het masterdiploma Artificial Intelligence. Bijzonder hoogleraar Jan Scholtes, tevens CSO van ZyLAB Technologies, begeleidde haar masterthesis.

Een vloeiende overgang van thesisstudent naar medewerker

Zoe: “Je kan je voorstellen dat niet alles te onderzoeken is binnen de tijd die je voor een masterthesis hebt. We hebben dus besloten om een stap verder te gaan, en de rest van de technieken tijdens de zomer – en erna – te onderzoeken bij ZyLAB. Ik heb echt mijn passie gevonden in natural language processing. ZyLAB geeft met de kans om softwareontwikkeling te combineren met onderzoek. Ik word in het bedrijf zowel softwareontwikkelaar als lid van het data science team.”

“Voor mij is het ideaal. Het is best moeilijk om een combinatie van die dingen te vinden. Jan, mijn thesisbegeleider, bood me deze mogelijkheid aan. Ik wil het onderzoek voortzetten terwijl ik tegelijkertijd nog software kan ontwikkelen, net zoals ik tijdens mijn masterstudie deed.”

Marc Pont

Marc Pont behaalde het masterdiploma Data Science for Decision Making cum laude. Hij won ook één van de drie Master’s Thesis Awards binnen het departement.

Misschien een PhD?

Marc: “Ik probeer werk te vinden dat dichtbij academisch werk ligt. Het blijkt lastig om bedrijven te vinden die theoretisch werk aanbieden of die meer complexe problemen willen aanpakken, omdat het zich op economisch vlak nog niet bewezen heeft. Ik overweeg dus om de mogelijkheden voor een PhD te onderzoeken. Maar tot nu toe? Het is nog onzeker.”

“Een van de beste momenten was wat mij betreft aan het eind van de projectperiode. Mijn projectgroep had plotseling een boel vrije tijd. Geen herkansingen, geen examens, niks daarbuiten… We besloten om elkaar beter te leren kennen. Dat groeide uit tot een boel contacten binnen het departement. Omdat er zo veel verschillende mensen uit verschillende landen komen, zijn er veel verschillende culturen. Het was fantastisch om iedereen te leren kennen en om van elkaar te leren.”

Lees ook

  • Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...

  • Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!

  • Hoe repareer je een scheur in kalksteen, zoals mergel? Nou, vraag gewoon een paar bacteriën om het voor je te doen. Dit is in het kort het doel dat 11 studenten van de Universiteit Maastricht zichzelf stelden. Het lukte, ze eindigden in de top 10 van de beste undergraduate-projecten van de iGEM...