Bart van den Heuvel ontvangt UM Medallion of Honour

Ter gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit Maastricht is op 16 juni 2023 de Maastricht University Medallion of Honour uitgereikt aan Bart van den Heuvel.  De Medallion of Honour is hem verleend vanwege zijn grote betrokkenheid en toewijding en de bijzondere wijze waarop hij zich jarenlang in diverse functies heeft ingezet voor de UM en laatstelijk voor het Corporate Information Office van Maastricht University in het bijzonder.

Op 1 juli 1981 is Bart bij de destijdse Rijksuniversiteit Limburg in dienst gekomen. De snelle teller komt tot 42 jaar werkzame jaren bij de UM, chapeau! In chronologische volgorde heeft Bart de volgende functies en rollen vervuld:

  • Tekstverwerker-specialist/systeemprogrammeur
  • Datacommunicatie-specialist
  • Productgroep-coordinator
  • Security officer
  • Functionaris gegevensbescherming
  • En laatstelijk CISO UM en initiator van het UM SOC, het Security Operations Center.

In al deze functies heeft Bart zich maximaal ingespannen ten bate van de UM en later ook landelijk via het voorzitterschap van SURF SCIPR. Door zijn historische kennis van de UM en zijn inhoudelijke kennis van het I-domein kan iedereen altijd met vragen of voor advies bij Bart terecht en hij wordt dan ook – terecht – gezien als een autoriteit in zijn vak.

De deskundigheid van Bart en ook zijn persoonlijkheid – integer, kalm en behulpzaam – kwamen goed van pas toen de UM werd getroffen door de cyberhack. Als inhoudsdeskundige werd Bart toegevoegd aan het crisisteam. Hij slaagde erin om de rust te bewaren en gelijktijdig hard te werken aan de oplossing van het probleem. Vervolgens maakte hij van de nood een deugd door de crisis te gebruiken om cybersecurity breed onder de aandacht te brengen en te houden. Terecht mag worden gesteld dat dankzij Bart het gehele onderwijs- en onderzoeksveld in Maastricht én in Nederland een stukje veiliger is geworden. Heel veel dank daarvoor.

Bart vd Heuvel
Fotografie door Philip Driessen

Lees ook