Leefstijlprogramma ondersteunt bij bestrijding van luchtwegklachten

Afvallen om astma bij kinderen te lijf te gaan

Kinderen met overgewicht die lijden aan astma kunnen hun luchtwegklachten verminderen door af te vallen. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Kinderen die deelnamen aan de studie en in anderhalf jaar tijd gewicht waren verloren, bleken beter te scoren op longcapaciteit, astmacontrole en kwaliteit van leven. "Ondersteuning door middel van een leefstijlprogramma versterkt dat effect", aldus Maastrichtse kinderlongarts prof. dr. Edward Dompeling.

Overgewicht gaat gepaard met een verhoogd risico op verschillende aandoeningen, waaronder astma. Naast gezondheidsproblemen van patiënten kan dat ook economische gevolgen hebben. Zo blijken zwaarlijvige mensen met chronische luchtwegklachten meer medicatie te gebruiken en vaker te worden opgenomen in het ziekenhuis. Met name kinderen met overgewicht zijn een kwetsbare groep, waarbij het van belang is om tijdig in te grijpen om ernstige gevolgen te voorkomen. Er is echter nog weinig bewijs dat afvallen er voor kan zorgen dat astma beter onder controle kan worden gehouden en zelfs worden voorkomen. De Maastrichtse onderzoekers namen de proef op de som.

Leefstijlprogramma
Tijdens het onderzoek werden 87 kinderen met overgewicht en astma anderhalf jaar lang gevolgd. Ongeveer de helft volgde een programma om gewicht te verliezen, onder meer bestaande uit voedingsadvies, sportsessies en gedragstherapie. De overige deelnemers volgden het gebruikelijke zorgprogramma bij astma. Beide groepen bleken na anderhalf jaar gewicht te zijn verloren en in beide groepen werden minder astma-gerelateerde klachten gerapporteerd. Bij de groep die het leefstijlprogramma had gevolgd bleken verschillende positieve effecten echter aantoonbaar groter te zijn. Longcapaciteit, kwaliteit van leven en het onder controle houden van de astma waren allen verbeterd. Dompeling: "Met dit onderzoek laten we zien dat je met aandacht voor een gezonde leefstijl ademhalingsklachten te lijf kan gaan en mogelijk zelfs kunt voorkomen."

Lees ook