Nieuws

 • UM-onderzoekers succesvol in Open Competitie van ZonMw

  13-12-2022

  Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan Universiteit Maastricht, deel uitmaakt.

 • Twee UM'ers in nieuwe adviescommissie starters- en stimuleringsbeurzen

  09-12-2022

  Namens Universiteit Maastricht hebben Pamela Habibovic, rector magnificus, en Ceren Pekdemir, universitair docent Duurzame Ontwikkeling, zitting in de nieuwe adviescommissie Starters- en Stimuleringsbeurzen. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de commissie ingesteld om hem en universiteitsbesturen (inclusief umc’s) te laten adviseren over de nadere uitwerking van de starters- en stimuleringsbeurzen.

 • Prestigieuze Europese subsidie voor veelbelovende onderzoekers UM

  25-11-2022

  Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.

 • Keuzegids Universiteiten 2023: zes bachelorstudies UM Topopleiding

  24-11-2022

  Acht van de in totaal 23 beoordeelde bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn uitgeroepen tot de beste van het land. Zes Maastrichtse opleidingen zijn bovendien beloond met het kwaliteitszegel Topopleiding. Een en ander blijkt uit de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023.

 • Sten van Beek

  Rillen van de kou?

  23-11-2022

  Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou! 

 • cigarette smoke

  Sigaretten sinds 2010 even betaalbaar ondanks verhogingen tabaksaccijns

  22-11-2022

  De betaalbaarheid van sigaretten is tussen 2010 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest.

 • Marlou-Floor Kenkhuis

  Kwantiteit én kwaliteit

  21-11-2022

  Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl voornamelijk gericht zijn op preventie van (dikke darm) kanker, onderzocht Marlou-Floor Kenkhuis in haar promotieonderzoek het verband tussen leefstijl met kwaliteit van leven en vermoeidheid bij overlevenden van dikke darmkanker.

 • Energietransitie in grensregio’s ernstig gehinderd door gebrek aan afstemming

  18-11-2022

  Een gebrek aan afgestemde regelingen tussen buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van expertisecentrum ITEM, onderdeel van de Universiteit Maastricht.

 • Grefrap

  ITEM Grenseffectenrapportage 2022 gepubliceerd

  18-11-2022

  Ook dit jaar biedt de jaarlijkse rapportage van het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM nieuwe inzichten in de effecten op grensregio’s van Europese- en nationale wetgeving en beleidsinitiatieven. De Grenseffectenrapportage van 2022 is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, nationaal en Europees niveau om de effecten op de grensregio en grensoverschrijdende samenwerking in beeld te kunnen brengen.

 • Astrid Meesters

  Met de wind mee

  10-11-2022

  Astrid Meesters promoveerde op 28 september met haar onderzoek naar flexibiliteit en mindfulness als weerbaarheidsfactoren voor pijn en herstel.

Abonneren op Nieuws