• MUMC+ Wetenschapsdag

15-06-2018

Op woensdag 13 juni 2018 vond de allereerste Maastricht UMC+ Wetenschapsdag plaats. Onder de noemer Beter door meer kennis werd er gediscussierd overonderwerpen uit de praktijk en over de vraag hoe de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg nog sterker kan worden gemaakt.

• Kaft thesis

CaRe Award 2018 uitgereikt aan Ben Wijnen

18-05-2018

De CaRe Award 2018 is toegekend aan Ben Wijnen. Wijnen heeft de Award gewonnen met zijn proefschrift ‘Pleidooi voor betere meetinstrumenten voor mensen met epilepsie; zelfmanagement bij patiënten met epilepsie kosteneffectief’.

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Modelembryo’s maken uit stamcellen in het lab

02-05-2018

Onderzoekers van het MERLN Institute en het Hubrecht Institute (KNAW) zijn erin geslaagd embryo-achtige structuren in het laboratorium op te kweken uit muizenstamcellen. Voor het eerst vertonen deze modelembryo’s zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo’s dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren. Deze volkomen nieuwe methode opent de deur naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Deze wetenschappelijke doorbraak is gepubliceerd in Nature.

• Career Day FHML
  • Baadjou

Het taboe rondom pijnklachten bij musici

31-01-2018

67% van de conservatoriumstudenten ondervindt klachten gerelateerd aan het veelvuldig musiceren (promotie Vera Baadjou)

• Diabetic heart failure

Hart- en vaatziekten versnellen achteruitgang hersengezondheid

11-09-2017

Twee Maastrichtse publicaties leveren bewijs voor verband tussen hart- en vaatziekten en achteruitgang van de hersengezondheid (MUMC+ nieuws).

• viecuri

Betere oncologische zorg voor oudere patiënten

22-06-2017

Inauguratie Maryska Janssen-Heijnen als hoogleraar ‘Klinische Epidemiologie, in het bijzonder Kanker bij Ouderen’

• Uitnodiging symposium 1

Staan richtlijnen persoonsgerichte zorg van huisartsen in de weg?

13-06-2017

Symposium en oratie ‘Persoonsgerichte zorg in richtlijnen: contradictie of paradox?’ (inauguratie Jako Burgers).

• Food Innovation Awards

Studenten Campus Venlo naar finale Europese voedingswedstrijd

08-06-2017

De drie studententeams van de master Health Food Innovation Management (Campus Venlo) die een aantal weken geleden de voorrondes al domineerden, hebben de eerste, tweede én derde plaats in de wacht gesleept in de halve finale van de Ecotrophelia voedingswedstrijd.

• Biomarker hartaanval

Biomarker hartinfarct voor het eerst ontrafeld

02-05-2017

De ziekenhuistest die vaststelt of iemand een hartinfarct heeft gehad kan verbeterd worden, dankzij onderzoek van Sander Streng aan de Universiteit Maastricht. Centraal in zijn onderzoek staat het eiwit troponine T, waarvan de concentratie in het bloed wordt gemeten met zo’n test.