• whc-hackathon

Studenten Work, Health and Career ontwerpen oplossingen voor actuele arbeidsmarktproblemen

03-02-2023

De masteropleiding Work, Health and Career (WHC) sloeg de handen ineen met het Nederlandse initiatief 'NL werkt aan werk' om een mini-hackathon te organiseren. Het doel van de hackathon was om studenten, werkgevers, werklozen en arbeidsmarktprofessionals samen te brengen om te brainstormen over actuele arbeidsmarktuitdagingen en oplossingen. Inge Houkes, programmacoördinator van WHC, was een van de organisatoren en coaches van de hackathon.

• UNS50

Nieuwe proefdierfaciliteit Maastricht definitief in bestaande locatie

30-01-2023

Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft ingestemd met het plan voor de vernieuwing van de centrale proefdiervoorziening voor de UM en het Maastricht UMC+ op de reeds bestaande locatie aan de Universiteitssingel 50 (UNS50). Een nieuw gebouw is daarmee van de baan.

• Gepersonaliseerde voeding op basis van stofwisseling beter voor de gezondheid

05-01-2023

Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, tot een betere gezondheid leidt. Dit is een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen van chronische ziekten.

• UM SPORT_OMNIA

Trainen in de ochtend of middag?

02-01-2023

Op welk moment van de dag kun je het beste bewegen? Wetenschappers Patrick Schrauwen en Mathijs Hesselink proberen er via onderzoek achter te komen.

• Yvonne Henskens 1

Chemie in de keuken

30-11-2022

Yvonne Henskens, hoogleraar Klinische Chemie, heeft voor dit gesprek haar belangrijkste kookboeken op tafel gelegd en nog even snel een vijgencakeje gebakken, met eieren van eigen kippen. “Het liefste maak ik alles zelf: brood, kaas, mayonaise. Ik wil weten hoe het werkt, daarin blijf ik een chemicus.”

• De levenscyclus van SARS-CoV-2

18-11-2022

Hoe kan het SARS-CoV-2 virus zich vermenigvuldigen in je longen? Deze moleculaire animatie laat zien hoe één coronavirus een longcel infecteert en de cel omzet in een virusfabriek. Uiteindelijk sterft de cel en komt er een golf nieuwe virusdeeltjes vrij, klaar om de volgende cellen te infecteren.

• sustainability

Universiteit Maastricht start nieuwe onderzoekslijn cellulaire agricultuur

25-10-2022

Dankzij een stevige financiële impuls uit het Nationaal Groeifonds start de Universiteit Maastricht, als 1 van de partners in een landelijk consortium, met een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van cellulaire agricultuur.

• Veerkracht belangrijke eigenschap van gezonde ouderen

17-10-2022

Hoogleraar Hilde Verbeek deelt haar visie op gezond ouder worden

• coop food

Van ijsjes naar stamppot, waarom ons eetgedrag veranderd in de herfst.

07-10-2022

Van ijsjes naar stamppot, waarom ons eetgedrag veranderd in de herfst.Van ijsjes naar stamppot, waarom ons eetgedrag veranderd in de herfst.

• portret marlies bongers

Menstruatie nog altijd taboe op de werkvloer

28-09-2022

Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.