• borstkanker

Onderzoek naar gepersonaliseerde okselbehandeling van borstkanker met lymfeklieruitzaaiingen

14-01-2022

Als er sprake is van uitzaaiingen van borstkanker naar lymfeklieren in de oksel worden voorafgaand aan operatief verwijderen hiervan uitgebreide beeldvormende onderzoeken verricht en tumorkenmerken bepaald. Met in Maastricht UMC+ opgezet onderzoek wordt beoogd helder te krijgen in hoeverre voorafgaand aan de operatie een nauwkeurige uitspraak gedaan kan worden over eventuele reactie op chemotherapie.

• Hoogleraar UM bevestigt: vaccin heeft maar klein effect op menstruatiecyclus

10-01-2022

Amerikaans onderzoek onder 4000 vrouwen heeft aangetoond dat het effect van het corona vaccin op de menstruatiecyclus maar minimaal is. Marlies Bongers bevestigt dit vanuit haar expertise als Hoogleraar Gynaecologie van de Universiteit Maastricht.

• Verpleeghuizen: “De druk is groot maar we zijn ‘in control’”

23-12-2021

De druk door COVID-19 in de verpleeghuizen is hoog. Dat komt vooral door ziekteverzuim en ervaren werkdruk. Tegelijkertijd zeggen bijna alle verpleeghuislocaties ‘in control’ te zijn.

• Dokter met laptop controleert hartslag van patient

Groen licht voor zorginnovatieprogramma LIME 2.0

20-12-2021

Provinciale Staten van Limburg hebben een tweede tranche subsidie van 2.040.000 euro toegekend aan het Kennis-As project LIME (LImburg MEet). LIME is het laagdrempelig en interdisciplinair kenniscentrum en innovatieplatform voor de zorg.

• mark_post

De missie van Mark Post: kweekvlees

03-12-2021

Mark Post is een man met een missie. De milieuschade door de veeteelt is veel te groot en moet drastisch verminderd worden. Zijn bijdrage: kweekvlees. Inmiddels is hij behalve wetenschapper ook directeur van Mosa Meat waar 75 miljoen euro in omgaat. En nee, hij is geen vegetariër.

• Simon Cornelissen going the extra mile

Geneeskundestudent is 'flying high' bij het Defensity College

03-11-2021

Simon Cornelissen is niet alleen masterstudent Geneeskunde. Naast zijn drukke curriculum is hij vaandrig bij Defensie en werkt hij als werkstudent bij het Defensity College. Bekijk de video.

• Lancering Transparantieovereenkomst Dierproeven

02-11-2021

15 organisaties die betrokken zijn bij dierproeven in Nederland hebben de Nederlandse Transparantieovereenkomst dierproeven ondertekend. De overeenkomst is opgesteld door Nederlandse onderzoekers in samenwerking met de European Animal Research Association en Stichting Informatie Dierproeven.

• Poepsamples als sleutel naar gezondheid

29-10-2021

Brightlands Campus Greenport Venlo verwelkomt dit najaar een nieuw bedrijf: InnerBuddies. Deze eerste spin-off van de Universiteit Maastricht vestigt zich op de campus met de 27-jarige Jella Theeuwen aan het roer als CEO.

• amandaeva.jpg
  • hartcellen

Hartcellen kunnen zich wél herstellen, dankzij microRNAs

01-09-2021

Decennialang stond het voor wetenschappers en cardiologen vast: een stuk hartspier dat is afgestorven, bijvoorbeeld door een hartinfarct, groeit nooit meer terug. Een onderzoeksgroep van de Universiteit Maastricht onder leiding van Prof. Leon de Windt toont nu aan dat, door te sleutelen aan microRNAs, de hartspiercellen wel degelijk weer kunnen worden ‘aangezet’ tot herstel.