• Oefenrechtbank on Tour: Kinderstrafzitting Oefenrechtbank Universiteit Maastricht (UM) op het OBC in Bemmel

24-04-2018

Casus: Bedreiging school via Twitter-bericht

Op maandag 9 april jl. hebben de docenten van de Oefenrechtbank UM en twee studenten van Pleitgenootschap GAIUS een demonstratie gegeven van een Kinderstrafzitting op het OBC in Bemmel voor ruim 75 VWO-5 leerlingen. Universiteit Maastricht wil scholieren graag laten kennismaken met de studie Rechten. Daarom bedacht de universiteit het plan om de medewerkers van de Oefenrechtbank met een speciale zitting naar middelbare scholen te sturen.

• Pixabay-Bru-nO--tax-euro-money-finance-calculator-870756_640

30%-regeling voor buitenlandse werknemers verkort van acht naar vijf jaar

24-04-2018

Het kabinet is van plan om de looptijd van een fiscale regeling voor werknemers uit het buitenland, de zogenoemde 30%-regeling, per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar.

• LAW_ICCC2018-2

Team USA wint internationale finale van de International Client Consultation Competition (ICCC)

18-04-2018

Het Amerikaanse team won de 2018 ICCC competitie. De Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid organiseerde de internationale finale van de International Client Consultation Competition van 11 tot en met 14 april 2018. Er namen teams deel uit 22 landen. Deze landen vertegenwoordigden de hele wereld van Nieuw Zeeland tot Illinois via Maleisië, Georgië en Ierland.

• ITEM_digid_survey.png

Oproep - ITEM DigiD Enquête

17-04-2018

Expertisecentrum ITEM doet onderzoek naar een aantal aspecten waarmee grensarbeiders te maken krijgen. Eén van deze zaken, is de (on)mogelijkheid een DigiD te verkrijgen. Expertisecentrum ITEM wil te weten komen hoeveel mensen ermee te maken hebben dat zij wel een DigiD zouden willen gebruiken, maar deze niet kunnen krijgen.

• Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

Obstakels overwinnen: Kinderopvangmedewerkers over de grens

12-04-2018

Erkenningsprocedures weerhouden Nederlandse kinderopvangmedewerkers ervan om over de grens aan de slag te kunnen gaan. Dit blijkt uit een aantal casussen die aan het licht zijn gebracht via de SGA. Naar aanleiding hiervan is er door, onder meer, het Expertise Centrum ITEM / SGA een procedure gestart waarbij wordt nagegaan of deelerkenning als Erzieher voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers mogelijk is.

• FL_marta Pertegas Sender.jpg

Benoeming dr. Marta Pertegás Sender tot hoogleraar Internationaal en Transnationaal Privaatrecht

12-04-2018

Marta Pertegás heeft een brede kennis van het internationaal privaatrecht en is een erkend expert op dit terrein. Ze heeft een brede praktijkervaring en internationaal netwerk. Zij start per 15 april 2018.

• ITEM Matthijs Huizing (Law)

Matthijs Huizing bij ITEM gestart als adviseur externe betrekkingen

23-03-2018

Matthijs Huizing is per 15 maart 2018 gestart bij Expertisecentrum ITEM. Als adviseur externe betrekkingen zal hij zich gaan inzetten als vertegenwoordiger van het expertisecentrum om zodoende een link te vormen tussen wetenschap, politiek en beleid.

• Signing TEIN membership declaration Prof. dr. Anouk Bollen ITEM and Georg Walter Euro-Institut

ITEM lid van TEIN-netwerk voor grensoverschrijdende organisaties

23-03-2018

Expertisecentrum laat met veel genoegen weten sinds kort lid te zijn van TEIN (Transfrontier Euro-Institut Network) aan, het netwerk voor grensoverschrijdende instituten en universiteiten. Met haar lidmaatschap, wordt de samenwerking met andere instituten en universiteiten in grensregio’sversterkt.

• Pauline Kruiniger

Wetswijziging nodig om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan

22-03-2018

Om religieuze huwelijkse gevangenschap tegen te gaan is een wetswijziging nodig. Dat zei juriste Pauline Kruiniger van de Universiteit Maastricht (UM) afgelopen dinsdag bij de verschijning van het eindrapport van het zogenoemde MARICAP-onderzoek, getiteld ‘Niet langer geketend aan het huwelijk’.

• macchbonnefanten

Brede conferentie over de strijd tegen de illegale kunsthandel en roofkunst

16-03-2018

Op 18 en 19 maart belichten (inter)nationale deskundigen tijdens een conferentie het thema roofkunst vanuit diverse invalshoeken: wetenschap, beleid, en (museale) praktijk.