• FL_joost_a_campo.jpg

Prof. Joost à Campo in uitzending Zembla over transseksualiteit op 19 december 2018

10-12-2018

Op 19 december is prof. Joost à Campo te gast bij Zembla. In deze uitzending onderzoeken de makers van dit programma de effecten van een geslachtsverandering. Hoeveel mensen hebben achteraf spijt van hun geslachtsverandering? Hoeveel mensen zijn er gelukkiger door geworden? Ook kijken zij naar de screening voor mensen die van geslacht willen veranderen en of er sprake is van comorbiditeit met andere psychische/psychiatrische stoornissen.

• LAW_prof._vd_braak.jpg

Bert van den Braak benoemd tot hoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel

04-12-2018

Op 1 december 2018 is Bert van den Braak benoemd als praktijkhoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel. De leerstoel valt onder de capaciteitsgroep Publiekrecht.

• FL_lc_engels_op_um_1.a73d092b.jpg

L1mburg Centraal: Engels steeds meer voertaal bij Universiteit Maastricht

04-12-2018

1Limburg maakte een korte reportage over het gebruik van de Engelse taal op onze faculteit en met name in de European Law School. Ze kwamen daarvoor filmen in de onderwijsgroep van Sarah Schoenmaeckers en interviewden haar en een paar studenten.

Deze korte video is onderdeel van de serie ‘Wij zijn Europa’ die later deze maand online wordt uitgezonden. In januari wordt de serie uitgezonden op televisie via L1, Omroep Gelderland en twee zenders in Duitsland.

Bekijk de video

• Maastricht Young Academic (MYA) Mariolina Eliantonio over haar onderzoek

21-11-2018

Through her research, Maastricht Young Academic Mariolina Eliantonio attempts to explore the role of national and European courts in the process of European integration. Ultimately, she aims to examine how the actions of the European and national administrative authorities can be adequately controlled. Learn more about her research and the MYA in this video.

• anouk_bollen_l1_avondgasten

Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

21-11-2018

Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

• item-benelux_workshop_erkenning_kwalificaties_15112018.jpg

Succesvolle ITEM-Benelux Workshop over Kwalificatie-erkenning in Europa

20-11-2018

Op 15 november 2018 vond een ITEM-Benelux Workshop over erkenning van kwalificaties plaatsplaats bij het Benelux Secretariaat-Generaal in Brussel. De workshop bracht verschillende stakeholders op het regionale, nationale en Europese niveau samen.

• pixabay-feelona-child-tower-building-blocks-blocks-1864718.jpg

Grenswerkers geen aanspraak op Baukindergeld

15-11-2018

Afgelopen maart heeft de Duitse coalitie ingestemd met een subsidie die tot doel heeft het eigen woningbezit van jonge gezinnen financieel te stimuleren. Enkel inwoners van Duitsland komen in aanmerking. Wat betekent dit voor belastingplichtige grenswerkers? Het Baukindergeld werd in het kader van ITEM’s jaarlijke Grenseffectenrapportage onderzocht.

• ITEM publiceert Grenseffectenrapportage voor 2018

15-11-2018

De ITEM Grenseffectenrapportage 2018 is gepubliceerd! De rapportage is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, Nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen rondom wet- en regelgeving met (bijkomende) effecten voor grensregio’s.

• ALDE Matthijs van Miltenburg - 18-10-18 ITEM - Martin Unfried

ITEM neemt deel aan Expertpanel over grensoverschrijdend mechanisme

12-11-2018

Op uitnodiging van rapporteur Matthijs van Miltenburg was Martin Unfried van Expertisecentrum ITEM aanwezig bij het expertpanel inzake het grensoverschrijdend mechanisme georganiseerd door de ALDE-Fractie op 18 oktober 2018.

• Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

Update Nederlandse kinderopvangmedewerkers in Noordrijn-Westfalen

12-11-2018

Om tekorten en overschotten op het gebied van kinderopvang te vereffenen is in het verleden voorgesteld dat Nederlandse kinderverzorgers over de grens in Duitsland aan de slag zouden gaan. Erkenningsprocedures staan echter in de weg aan snelle toegang tot de arbeidsmarkt voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers. Een huidige klachtenprocedure is erop gericht om na te gaan of de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderopvangmedewerkers kan worden vergemakkelijkt.