Nieuws

 • Prestigieuze Europese subsidie voor veelbelovende onderzoekers UM

  25-11-2022

  Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.

 • Grefrap

  ITEM Grenseffectenrapportage 2022 gepubliceerd

  18-11-2022

  Ook dit jaar biedt de jaarlijkse rapportage van het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM nieuwe inzichten in de effecten op grensregio’s van Europese- en nationale wetgeving en beleidsinitiatieven. De Grenseffectenrapportage van 2022 is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, nationaal en Europees niveau om de effecten op de grensregio en grensoverschrijdende samenwerking in beeld te kunnen brengen.

 • Energietransitie in grensregio’s ernstig gehinderd door gebrek aan afstemming

  18-11-2022

  Een gebrek aan afgestemde regelingen tussen buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van expertisecentrum ITEM, onderdeel van de Universiteit Maastricht.

 • LAW-ITEM_foto benelux conference.jpg

  De urgentie van het faciliteren van thuiswerken door grensarbeiders

  08-11-2022

  In het ITEM Cross-Border Impact Assessment 2021 zijn de fiscale en sociale gevolgen van thuiswerken door grensarbeiders in het thuiswerkdossier nader bekeken. Samen met het secretariaat-generaal van de Benelux Unie organiseerde het ITEM Expertisecentrum op donderdag 13 oktober 2022 in Brussel de Benelux - ITEM Conferentie "The Future of Work - Working from Home from a Cross-Border Perspective".

 • Drones en regelgeving

  26-10-2022

  Ze kunnen het al, drones. Pizza's en medicijnen bezorgen, raaminspecties uitvoeren of menigten observeren. En wel automatisch, dus zonder menselijke bestuurder. Maar hoe zorg je ervoor dat zo'n zelfstandig vliegende drone zich aan wet- en regelgeving houdt? Hoogleraar privaatrecht en technologie-expert Gijs van Dijck vertaalt juridische regels zodanig dat een drone deze begrijpt en kan uitvoeren. 

 • fons coomans

  Mensenrechten van toekomstige generaties: onze zorg?

  03-10-2022

  Na jaren van betekenisvol werk voor onze universiteit gaf prof. dr. Fons Coomans op 2 september zijn afscheidsrede voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Hij bestudeerde belangrijke vragen rondom mensenrechten. Want wat betekenen die eigenlijk in de praktijk? Wat kun je er als burger mee? En hebben toekomstige generaties nog wel mensenrechten?

 • money

  Hoe oud is het koffertje van Prinsjesdag?

  20-09-2022

  Hoe oud is het koffertje van Prinsjesdag?

 • law_modderman_was_professor_of_criminal_law_in_leiden

  Moddermanprijs 2022 toegekend aan Hannah Brodersen

  16-09-2022

  Hannah Brodersen, op dit moment werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Université de Neuchâtel (Zwitserland), krijgt de prijs toegekend voor haar proefschrift ‘Longer than life: How the ICTY strengthened the rule of law in Bosnia and Herzegovina and Serbia’.

 • Law_a._broderick.jpg

  Benoeming Andrea Broderick als bijzonder hoogleraar op de UNESCO-leerstoel Human Rights and Peace

  22-08-2022

  UNESCO heeft dr. Andrea Broderick (UHD bij de capgroep Internationaal en Europees Recht) per 1 september 2022 benoemd tot nieuwe leerstoelhouder (hoogleraar) op de UNESCO-leerstoel Human Rights and Peace aan de Universiteit Maastricht. 

 • Ostrageous book publication

  Struisvogelpolitiek: Hoe hebzucht en misdaad het professionele voetbal uithollen en wij allemaal de andere kant opkijken

  19-08-2022

  "De Europese profvoetbalsector is zeer kwetsbaar voor witwaspraktijken en grote belastingfraudes, maar zowel binnen als buiten de sector wordt collectief de andere kant op gekeken."

Abonneren op Nieuws