• Op jacht naar Russische hackers

12-01-2022

Hackersgroepen in Rusland lijken ongestoord hun gang kunnen gaan. Zijn ze echt ongrijpbaar?

• Een meertalige reis door de Euregio Maas-Rijn

11-01-2022

Twee jongeren uit Nederlands Limburg gaan in een driedelige podcast op zoek naar antwoorden op deze vragen op hun geboortegrond: in de Euregio.

• thumb_item_jc_2021.png

Terugblik ITEM Jaarconferentie 2021: Grensregio's versterken - meer dan ooit?

07-12-2021

>Het belang van grensoverschrijdende samenwerking manifesteert zich meer dan ooit tijdens de coronapandemie. Multi-level governance vormt het fundament bij het maken van vervolgstappen; elkaar opzoeken en relaties bestendigen in alle lagen, zowel in bestuur, politiek als praktijk. Dit bleek tijdens de ITEM jaarconferentie van 19 november jl. met als centraal thema de geleerde lessen, kansen en uitdagingen van grensoverschrijdende samenwerking. Bekijk ook de video-terugblik

• God is overal, zelfs in de technologie?

02-12-2021

Michiel van Well (FASoS) verdedigde onlangs zijn proefschrift “Religie in een technologische cultuur”. Jort Kelder pikte dit op en nodige Michiel uit voor zijn programma Dr. Kelder. Bekijk hier het fragment.

• ITEM Grenseffectenrapportage 2021 gepubliceerd

19-11-2021

Als gevolg van de Coronacrisis zijn ook veel grensarbeiders gedwongen in hun eigen land te werken. Hun is gevraagd de grens niet over te steken om naar hun kantoor in het buurland te komen. Op dit moment is dat alleen mogelijk omdat de Nederlandse, Belgische en Duitse regering speciale vrijstellingen van bepaalde regels zijn overeengekomen tot de rest van dit jaar. Anders zouden deze grensarbeiders te maken krijgen met ingrijpende veranderingen met betrekking tot hun socialezekerheidsbijdragen, belastingen en gezondheidszorg. Maar wat als regeringen en werkgevers voortaan permanent gaan stimuleren dat werknemers meer dagen thuis werken? ITEM is erachter gekomen dat dit enorme gevolgen zou hebben voor grensoverschrijdende arbeid als de wetgeving niet dienovereenkomstig verandert. Dit is een van de vier cases van het onderzoek naar grenseffecten van dit jaar.

• Studenten van de Universiteit Maastricht delen hun COVID-19 ervaringen

21-10-2021

Studenten van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht hebben persoonlijke items die voor hen de COVID-19 pandemie verbeelden gedigitaliseerd in 3D. Vanuit persoonlijke, culturele en sociale perspectieven laten ze op deze manier zien wat de impact van de pandemie voor hen betekent.

• Ernst Homburg

Ernst Homburg wint Morris Award 2021

28-06-2021

The SHAC award is toegekend aan emeritus hoogleraar Ernst Homburg voor zijn uitmuntende onderzoek op het gebied van de geschiedenis van de chemische industrie.

• UM koestert digitaal erfgoed

10-06-2021

Op woensdag 16 juni a.s. vindt een interessant online event plaats over de toekomst en borging van het digitaal erfgoed in onze regio.

• FASoS alumna Tessa Groen wint Hoger Onderwijs Scriptieprijs

03-06-2021

Tessa Groen, alumna van de Cultures of Arts, Science and Technology research master aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS), heeft de Hoger Onderwijs Scriptieprijs 2019 gewonnen.

• marielle wijermars