• Betere kansen bij kanker in de lever

15-08-2022

Onze lever is een bijzonder orgaan: als je hier een deel van wegsnijdt, groeit er in de meeste gevallen weer een stuk nieuwe lever aan. Als iemand kanker in de lever heeft, kun je het aangetaste stuk van de lever dus operatief verwijderen. Maar dat kan alleen als er minimaal 30% lever overblijft. Voor veel patiënten met een te kleinere restlever betekent dit dat ze niet geopereerd kunnen worden. Maar dankzij internationaal onderzoek vanuit het Maastricht UMC+ zijn de behandelmogelijkheden van kanker in de lever nu aanzienlijk uitgebreid.

• merel van lierop

Leren en verbeteren met gebruik van data

09-08-2022

Hoe kan het gebruik van data het leren en verbeteren binnen zorgteams en tussen organisaties ondersteunen? Promovendi Merel van Lierop (Universiteit Maastricht) en Alies Depla vertellen over hun actieonderzoeken in de ouderenzorg en in de integrale geboortezorg: 2 verschillende sectoren, bezig met vergelijkbare processen.

• Maximaal 10 uur per dag eten lijkt goed voor glucosespiegel suikerpatiënten

03-08-2022

Time-restricted Eating (TRE), ook wel bekend als een vorm van intermittent fasting, is een nieuwe strategie om de schadelijke effecten van het de hele dag door eten tegen te gaan. Uit recent onderzoek van Patrick Schrauwen en Charlotte Andriessen (allebei verbonden aan de Universiteit Maastricht) blijkt nu dat volwassenen met diabetes type 2 inderdaad gebaat zijn bij een maximale voedselinnameperiode van 10 uur per dag.

• Studio’s in Sittard voor UM-studenten

29-07-2022

UM is committed to helping students find affordable housing. Also in the region, if need be. By the start of the new academic year, 220 studios in one of the DSM towers in Sittard will be made available to students.

• marie_curie

Twee SBE onderzoekers ontvangen een Marie Curie beurs

28-07-2022

Roman Briker en Fynn Gerken, twee getalenteerde van de School of Business and Economics (SBE), hebben onlangs een Marie Sklodowska Curie Postdoctoral Fellowship gekregen voor hun onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

• yufe

Young Universities for the Future of Europe (YUFE) blijft een van de beste Europese universiteitsinitiatieven

27-07-2022

YUFE is verheugd aan te kondigen dat onze aanvraag rond de oproep voor Europese universiteiten Erasmus+ voor 2022 is geselecteerd voor financiering ter waarde van 14,4 miljoen euro. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de YUFE Alliance, die koploper van de Europese universiteiten blijft.

• Onderzoek brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld

27-07-2022

Een ongezonde leefstijl kan desastreuze gevolgen hebben voor de lever. Er kan vervetting van de lever ontstaan, een chronische leveraandoening die kan leiden tot leverfalen of zelfs leverkanker. Ook draagt leververvetting bij aan het ontstaan en verergeren van diabetes en hart- en vaatziekten.

• INKOM

INKOM 2022: The Sky is the Limit

27-07-2022

Vijf dagen lang, van maandag 22 augustus tot en met vrijdag 26 augustus kunnen studenten weer meedoen aan de INKOM, een gevarieerd introductieprogramma waarmee ze kennismaken met elkaar en de stad.

• Zijn mooie mensen succesvoller? We geloven van wel.

22-07-2022

Een onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan waarom vrouwen kiezen voor cosmetische chirurgie en de bijbehorende fysieke en psychologische risico's negeren. Verrassend genoeg is dat meestal niet omdat ze onzeker zijn over hun uiterlijk, maar omdat ze geloven dat ‘mooi’ zijn hen succesvoller en gelukkiger maakt.

• 'Overheid moet burger beter beschermen tegen gezondheidsrisico’s'

15-07-2022

Vandaag nemen de Universiteit Maastricht en GGD Zuid Limburg afscheid van hoogleraar Maria Jansen. Zij zette zich jarenlang in voor een gezondheidsbeleid waarin onderzoek en praktijk meer op elkaar afgestemd zijn. Ook in haar afscheidsrede blijft de hoogleraar zich inzetten voor een betere publieke gezondheid en meer gelijke kansen.