• ITEM Jaarconferentie 2017 © Vera van Vliet

Het belang van grenseffectentoetsing wederom bekrachtigd

13-11-2017

Kunnen bepaalde regels het dagelijks leven van grensbewoners beïnvloeden? Door middel van een effectentoets kan de impact van bepaalde richtlijnen gemeten worden. Het Expertisecentrum ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility) maakt zich sterk om de effecten van wetgeving en beleid voor grensregio’s in kaart te brengen. In dit kader publiceerde ITEM op vrijdag 10 november jl. haar jaarlijkse Grenseffectenrapportage 2017.

• Balance Belt

Eindelijk weer op de planken dankzij Evenwichtsriem

31-10-2017

Vier patiënten verlost van evenwichtsproblemen dankzij deelname Universiteitsfonds Limburg aan Zweit Veur Leid

• skate café

Studenten waarderen ‘slow city’ Maastricht

19-10-2017

Is Maastricht aantrekkelijk genoeg voor jonge starters? En moeten we meer moeite doen om oud-studenten te behouden? Dit thema stond 2 oktober op de agenda tijdens een bustour en debat, georganiseerd door Maastricht LAB.

• ITEM Brochures  Vera van Vliet

Regeerakkoord: Belang voor grensregio's

13-10-2017

Expertisecentrum ITEM is zeer positief gestemd dat in het regeerakkoord aandacht is voor het regionale belang. In het nieuwe regeerakkoord staat vermeld dat er actie ondernomen wordt om belemmeringen in grensregio's aan te pakken het belang van samenwerking met Duitse en Belgische overheden benadrukt. Expertisecentrum ITEM kan een structurele bijdrage leveren bij het aanpakken van de grensoverschrijdende obstakels en meedenken over beleidsmatige oplossingen die in wetgeving meegenomen kan worden.

• Kafethea

Ondernemende studenten runnen veganistische koffiebar

03-10-2017

Doe wat je leuk vindt. Dat is het credo van rechtenstudenten Merel Godelieve Huysse en haar partner Dario Mezini. Ze kozen ervoor om een veganistische koffiebar in Maastricht te beginnen.

• Europese Commissie classificeert ITEM als 'good practice'

21-09-2017

In een officieel document van de Commissie's Regionaal Beleid getiteld Communication “Boosting Growth and Cohesion in EU Border Regions”, werd de Grenseffectenrapportage van het ITEM Expertisecentrum naar voren gebracht door de Europese Commissie als praktijkvoorbeeld om the verbetering van het wetgevingsprocedure binnen de Europese Unie te faciliteren.

• Jeanette Hommes
  • Rijksoverheidsvlag_Wikimedia.jpg

Reactie rapport ‘Grenswerkers in Europa’ door Ministerie van Binnenlandse Zaken in het kader van voortgang grensoverschrijdende samenwerking

12-09-2017

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een Kamerbrief een reactie gegeven op het rapport ‘Grenswerkers in Europa’. Naast de reactie op het rapport informeert de Minister over de voortgang van grensoverschrijdende samenwerking.

• ITEM Brochures  Vera van Vliet

ITEM oproep voor deelname aan enquête over internationale migranten in de Euregio Maas-Rijn

05-09-2017

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht doen momenteel een oproep aan mensen om deel te nemen aan een enquête om inzicht te krijgen in de redenen voor hooggekwalificeerde internationale migranten om te wonen en/of te werken in Limburg (NL) of de Euregio Maas-Rijn.

• Taskforce QRS

Een vaardigheid voor het leven

17-08-2017

Jaarlijks worden er 7.000 tot 8.000 mensen in Nederland gereanimeerd na een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De eerste zes minuten zijn cruciaal. Hoe eerder men start met hartmassage hoe beter, en hoe meer mensen deze vaardigheid beheersen, hoe groter de overlevingskans. Vanuit deze gedachte richtte Ton Gorgels, hoogleraar Transmurale Cardiologie samen met Petra Schuffelen tien jaar geleden in Maastricht Taskforce QRS Maastricht op.