• LL Science - Lowlands festival
  • “Ik leer iedere dag iets nieuws”

23-07-2018

Twee jaar geleden kwam ze vanuit Syrië naar Nederland. Nu woont Maïs Sweid in Limburg met haar man en vijfjarig zoontje. En heeft ze een baan bij het Bureau Onderwijs van de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN). Haar advies aan andere vluchtelingen: “Blijf niet thuis zitten, bezoek Taalcafés en bibliotheken, ontmoet Nederlandse mensen en leer de taal zo snel als je kunt. Contacten in je omgeving zijn van het allergrootste belang.” Werkervaringsplek aan de UM wordt succesverhaal.

• De complexe fiscaliteit en sociale zekerheid van zeer mobiele werknemers

19-07-2018

Door globalisatie en de toenemende geïntegreerde aard van regionale economieën, zijn werkers veelal grensoverschrijdend actief op een zeer mobiele basis. Vanwege dit zeer mobiele karakter van grensoverschrijdende werkzaamheden doen zich moeilijkheden voor met betrekking tot de precieze plaats van uitoefening van werkzaamheden voor belastingdoeleinden, en bijbehorende (dis)coördinatieproblemen tussen belasting- en socialezekerheidsregels.

• Maastricht city of europa

Maastricht wil stad van de Europese burger worden

18-07-2018

Wat Den Haag is voor recht en vrede, kan Maastricht worden voor de Europese burger. Een stad waar inwoners, beleidsmakers en wetenschappers uit heel Europa werken aan oplossingen voor actuele problemen.

• huiswerkbegeleiding

Studenten coachen scholieren

13-07-2018

In het project ‘Match voor een mooiere toekomst’ begeleiden studenten van de UM leerlingen met hun huiswerk.

• Verstoord dag- en nachtritme zorgt voor hoger risico op diabetes type 2

10-07-2018

Een omdraaiing van het dag- en nachtritme, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst bij mensen aangetoond.

• ucv graduates

Eerste lichting University College studeert af

06-07-2018

Mirte van den Boogaard en Augustin Poncelet behoren tot de eerste lichting afgestudeerde bachelors van het University College Venlo (UCV). Ze kijken terug op een memorabele tijd van pionieren

• Extra grote onzekerheden in grensregio’s door verhoging lage BTW tarief

05-07-2018

Wat betekent de aangekondigde BTW verhoging voor Nederlandse grensregio’s? Lees meer over de onderzoeksresultaten en aanbevelingen in ITEM’s rapport ‘Verkenning van grenseffecten van verhoging van lage Btw-tarief’.

• pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_1.png

Erkenning van diploma's: roadmap

04-07-2018

Een van de projecten die in het kader van de B-solutions-oproep van de Europese Commissie is ingediend, heeft betrekking op een 'roadmap' voor de erkenning van kwalificaties. De roadmap en de factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen hebben tot doel de grensoverschrijdende mobiliteit en inzetbaarheid te bevorderen door de erkenning te verbeteren.

• Lancering van ITEM's cross-border portal in september

02-07-2018

Expertisecentrum ITEM ondersteunt en bevordert - vanuit de wetenschap - het euregionaal en transnationaal functioneren van de samenleving. De samenleving kan door middel van een grensoverschrijdend portaal, dat in september 2018 gelanceerd zal worden, gebruik maken van ITEM's onderzoek.