• european cartoon award

Carlos David Fuentes wint de European Cartoon Award 2022

10-09-2022

Carlos David Fuentes heeft de European Cartoon Award gewonnen voor de beste politieke spotprent over Europa van het afgelopen jaar. De prijs, met een beloning van 10.000 euro, werd op 10 september 2022 uitgereikt door RTL verslaggever Olaf Koens tijdens een bijeenkomst in de aula van het hoofdgebouw van de UM op de Minderbroedersberg.

• Chess Air Pollution

Fijnstof is bepaald geen fijn stofje

16-08-2022

Drie jaar achtereen bezochten Steffen Kühn en zijn collega’s een zeven weken durend schaaktoernooi in Keulen, om het verband tussen luchtvervuiling en cognitieve prestaties vast te stellen. De media doken gretig op de ietwat alarmerende resultaten, maar er waren nog meer gegevens nodig om de wetenschappelijke wereld ervan te doordringen dat luchtvervuiling een gevaar zou kunnen vormen voor onze economie.

• Hanneke van der Tas

Van jurist tot filmproducent

11-08-2022

In 1999 was Hanneke van der Tas een van de eerste studenten die afstudeerde aan de toen gloednieuwe European Law School van de Universiteit Maastricht. Vervolgens deed ze een postdoc aan de Harvard Law School. Ze deed zowel New York als in Parijs het balie-examen, waardoor het er alle schijn van had dat ze advocaat of rechter zou worden. Maar toen nam haar leven een heel andere wending.

• Barbara Strating & Mieke Derickx

De schoonheid voorbij

20-07-2022

Op welke manier reflecteert kunst op onze gemeenschap? Hoe drukt onze gemeenschap zich uit door middel van kunst? Barbara Strating is de nieuwe curator van de Kunst- en Erfgoedcommissie van de Universiteit Maastricht. Zij volgt Mieke Derickx op, die na meer dan 20 jaar afscheid neemt. Een gesprek over nieuwsgierigheid en verwondering, Patient Zero en kunst als meditatie voor ons collectief geheugen.

• amersfoort-second-world-war

‘Laten we mensen herdenken om wie zij waren’

29-04-2022

Van oorlogsslachtoffers weten we vaak alleen hun sterfdatum en de manier waarop zij zijn omgekomen. Dat kan anders, vindt Amanda Kluveld, universitair hoofddocent bij de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Zij geeft een ‘gezicht’ aan slachtoffers van oorlog, in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog. In archieven stuitte ze onlangs op een aantal bijzondere brieven uit die tijd.

• “Iedereen kan leren schrijven”

22-04-2022

Schrijf je vaak nieuwsberichten of teksten voor een website, neem je regelmatig interviews af of vertaal je wetenschappelijke informatie naar “normale taal” en zou je jouw vaardigheden graag willen verbeteren? Schrijf je dan in voor de zomercursus "Journalistiek en Effectief schrijven", die door Riki Janssen (hoofdredacteur van Observant) wordt verzorgd.

• Armoede

Wetenschappers UM zoeken mee naar oplossingen voor armoede en schulden

21-04-2022

Wetenschappers van het Brightlands Institute for Smart Society (BISS) van Universiteit Maastricht zoeken mee naar oplossingen voor armoede en schulden.

• Nieuwe brochure geeft wegwijs voor zelfstandigen over de grens

25-03-2022

Grensoverschrijdend ondernemen in de Euregio Maas-Rijn (EMR), dat wil zeggen ondernemen in het grensgebied tussen België, Nederland en Duitsland, biedt veel kansen. Maar wat zijn de algemene vereisten voor het starten als bedrijf in de verschillende landen? Waar moet ik op letten als ondernemer? Dit soort vragen en meer worden behandeld in de nieuwe brochure ‘Grenzen overschrijden als zelfstandig ondernemer tussen België, Nederland en Duitsland’.

• Frans Verhey

De laatste zenuwarts van Nederland

23-03-2022

Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie is trots op wat er met het Alzheimer Centrum Limburg is bereikt en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke hersenziekte waar niet mee te leven valt. Maar met de juiste ondersteuning en zorg kun je vaak nog een zinvol en plezierig leven hebben.”