• cluitmans 1

De hybride onderzoeker

15-02-2018

Onderzoek dat de disciplines overstijgt staat hoog aangeschreven in de wetenschap en tegelijkertijd weet iedereen hoe moeilijk dat kan zijn. Matthijs Cluitmans illustreert dat het mogelijk is én van meerwaarde. Hij promoveerde in 2016 bij zowel het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) als de cardiovasculaire onderzoekschool CARIM. Daarvoor studeerde hij al af binnen beide disciplines in Maastricht en momenteel werkt hij voor beiden, én bij Philips Research.

• Image Lady Justice

Europees Hof boekt succes in strijd tegen social dumping

07-02-2018

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft uitgesproken dat frauduleus verkregen verklaringen van gedetacheerde werknemers buiten beschouwing kunnen worden gelaten. Prof. dr. Marjon Weerepas, verbonden aan Expertisecentrum ITEM van de Universiteit Maastricht, schreef een bericht met betrekking tot deze uitspraak.

• alie de boer

‘Geloof jij Rens Kroes?’

01-02-2018

Mayonaise met een blauw vinkje. Light chips. Dieetmargarine die een hartaanval voorkomt. Kloppen die claims eigenlijk wel? En waarom hebben mensen wel vertrouwen in de lifestyleadviezen van Rens Kroes, terwijl ze E-nummers wantrouwen? Dat zijn de vragen waarmee onderzoeker Alie de Boer zich bezig houdt.

• Samenwerking van start ter bevordering arbeidsbemiddeling over de grens

31-01-2018

Op 31 januari jl. is een nieuwe samenwerking van start gegaan ter bevordering van arbeidsbemiddeling over de grens. Met de oprichting van de Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) Euregio Maas-Rijn kunnen werkgevers en werkzoekenden in Nederlands en Belgisch Limburg bediend worden.

• Grenswerkers in Europa / Weerepas / ITEM

Staatssecretaris beantwoordt Kamervragen over gevolgen voorstel beperking heffingskortingen ten aanzien van grenswerkers

25-01-2018

De Staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen beantwoord over een bericht in het Financieele Dagblad ‘Belastingwijziging benadeelt grensarbeiders uit België en Duitsland’ van 12 december 2017 waarin werd gerefereerd naar het rapport ‘Grenswerkers in Europa’.

• Dubai

Van Rotterdam via Maastricht naar Dubai

04-01-2018

Eloise le Conge Kleyn leeft haar huidige leven in Dubai zoals voorheen in Nederland. Ze studeerde Psychologie aan de UM en woont sinds 2015 in het Midden-Oosten waar ze werkt voor Maersk Line, de grootste containerrederij ter wereld.

• wikimedia_zeichen_391_-_mautpflichtige_strecke_stvo_2003.svg_.png

Effecten van Duitse tol op grensregio’s nader onderzocht

15-12-2017

De effecten van het Duitse tolplan op grensregio’s zijn nader onderzocht in een grenseffectentoets, uitgevoerd door Adviesbureau Ecorys in opdracht van het ministerie. Uit het onderzoek is gebleken dat de grensregio’s onder het Duitse tolplan de grootste effecten zullen ondervinden. De Nederlandse regering heeft op basis van deze juridische onderbouwing besloten zich aan te sluiten bij Oostenrijk en Duitsland voor het Europese Hof van Justitie te dagen vanwege de plannen om tol in te voeren voor personenauto's. Het Dossier met betrekking tot het Duitse Tolplan werd ook behandeld in de jaarlijkse Grenseffectenrapportage 2017 van Expertisecentrum ITEM (Universiteit Maastricht).

• Jan Muijtjens ontvangt UM Medallion of Honour

13-12-2017

Bij gelegenheid van zijn afscheid heeft Jan Muijtjens op 13 december de Maastricht University Medallion of Honour ontvangen uit handen van Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de UM.

• Donovan Livingston bezoekt Universiteit Maastricht

13-12-2017

Donovan Livingston, afgestudeerd aan Harvard, bereikte met zijn afstudeer speech wereldwijd 13 miljoen mensen. Hij was in Maastricht om in de Ambassador Lecture Series te spreken over de transformatieve kracht van onderwijs.

• pixabay-approved

ITEM geeft knelpunten weer omtrent erkenning van kwalificaties

12-12-2017

Wanneer professionals en studenten verhuizen naar andere landen om daar te werken of te studeren, is erkenning van hun kwalificaties waarschijnlijk nodig. Verschillende instrumenten en procedures bestaan afhankelijk van de mobiliteitsdoeleinden. Ondanks het feit dat zulke instrumenten voornamelijk bedoeld zijn om mobiliteit te faciliteren, kunnen knelpunten in de praktijk toch ontstaan. ITEM geeft een overzicht van enkele voorbeeldknelpunten inclusief voorgestelde oplossingen gerelateerd aan de erkenning van kwalificaties voortvloeiende uit ITEM's casuïstiek en onderzoek.