• BAD award

Een maand lang leven in bed

12-10-2018

De Chinese kunstenares Yiyun Chen won samen met de UM-wetenschappers prof. dr. Patrick Schrauwen en dr. Vera Schrauwen-Hinderling van de vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen de BAD Award ter waarde van 25.000 euro, waarmee ze een kunstzinnig/semi-wetenschappelijk experiment gaan uitvoeren. Op 15 oktober betreedt Chen een zelfgebouwde kamer in Eindhoven om er een maand in te verblijven.

• Lunatik
  • Samenwerking MUMC+/ITEM Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum

27-09-2018

Het MUMC+ werkt samen met partijen in de Euregio Maas-Rijn aan de oprichting van een Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum. Dit proces leidt tot een groot aantal vraagstukken. Een daarvan heeft betrekking op de opleiding en training van kinderchirurgen in Nederland, België en Duitsland en op hun mobiliteit tussen de drie landen. ITEM doet hier in opdracht van het MUMC+ onderzoek naar.

• huwelijkse gevangenschap
  • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

B-Solutions Project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen"

27-09-2018

De activiteiten voor het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen" zijn recentelijk gestart. Dit project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als hoofdaanvrager en uitgevoerd door ITEM, brengt partners langs de Nederlandse grens samen waaronder partners uit Nederland, België, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

• ITEM publiceert handzame toelichtingsdocumenten over erkenning van kwalificaties

26-09-2018

Bij grensoverschrijdend werken komt veel kijken. Een veelbesproken aspect betreft de erkenning van kwalificaties. Tijdens deze procedures controleren bevoegde autoriteiten of de diploma’s en werkervaring van een persoon aan bepaalde standaarden voldoen. Zulke processen zijn allesbehalve voor de hand liggend. Om helderheid in het complexe onderwerp te bieden heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Expertisecentrum ITEM de opdracht gegeven een set toelichtingsdocumenten op te stellen. Met genoegen kondigt Expertisecentrum ITEM de publicatie van deze documenten aan.

• Pilar Martinez

Relatie tussen lipiden en Alzheimer

26-09-2018

Pilar Martinez spreekt als kersverse hoogleraar ‘Neuro-inflammatie en Neuro-psychiatrische aandoeningen’ op vrijdag 5 oktober a.s. haar oratie uit, getiteld ‘Lipids and antibodies in neurological and psychiatric diseases’.  Vier jaar geleden startte Pilar Martinez een onderzoek naar de rol van lipiden, vetten, in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Gaandeweg de studie is de van oorsprong Spaanse wetenschapster ervan overtuigd geraakt dat lipiden een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze hersenziekte.

• ITEM Cross-border portal gelanceerd

24-09-2018

ITEM ondersteunt en bevordert - vanuit de wetenschap - het euregionaal en transnationaal functioneren van de samenleving. Dankzij een nieuw gelanceerd grensoverschrijdend portaal kan de samenleving gebruik maken van ITEM's onderzoek. Het ITEM cross-border portal werd op 24 september 2018 tijdens de GIPTOGETHER-bijeenkomst van grensinfopunten in Eupen gelanceerd.

• ITEM Proefprocedure: Update DigiD voor grenswerkers

20-09-2018

Expertisecentrum ITEM onderzoekt een aantal aspecten waarmee grensarbeiders te maken krijgen. Eén obstakel waar grensarbeiders mee geconfronteerd worden is het verkrijgen van een 'DigiD', het Nederlandse digitale identificatiesysteem. Aangaande dit obstakel is in de afgelopen maanden geprocedeerd, met als resultaat een uitspraak van de Rechtbank Den Haag. Helaas is deze uitspraak niet bevredigend. Er is hoger beroep ingesteld.

• Presentatie Neimed tijdens eerste Euregio Summer School

19-09-2018

Van 10 t/m 15 september 2018 werd voor het eerst de grensoverschrijdende en multidisciplinaire Euregio Summer School in de Euregio Maas-Rijn georganiseerd. 45 studenten van universiteiten en hogescholen en vertegenwoordigers van alle kennisinstituten uit de euregio kwamen bijeen met één doel: het ontwikkelen van toekomstvisies over het thema ‘Improving inclusive Mobility in the Digital Age’ in de Euregio Maas-Rijn.