27 nov
16:00

Promotie Zeinab Mohamed Mamdouh Abdelkareem Gomaa

Promotor: Prof. dr. Harald H.H.W. Schmidt

Co-promotor: Dr. Cristian Nogales Calvo

Trefwoorden: Gepersonaliseerde geneeskunde, Netwerkfarmacologie, Schildklierkanker, DIPG
 

"De-novo construction of organ-agnostic cancer modules and therapeutic application"

De meeste ziekten worden momenteel symptomatisch behandeld door een gebrek aan inzicht in hun oorzakelijke mechanismen, wat de noodzaak benadrukt van een verschuiving naar een op moleculen gebaseerde ziektedefinitie. Inzicht in de kernmechanismen van een ziekte zou het mogelijk maken om specifieke componenten binnen die mechanismen aan te pakken. Idealiter kan dit worden bereikt door goedgekeurde kandidaat-geneesmiddelen opnieuw te gebruiken voor andere ziekten.

Op het gebied van oncologie is er een belangrijke verschuiving gaande naar de ontwikkeling van biomarker-gerichte geneesmiddelen. Deze verschuiving is ingegeven door een diepgaand besef dat kankers geen homogene entiteiten zijn. In plaats daarvan vertonen ze een toenemende heterogeniteit op genetisch niveau. Dit inzicht heeft de cruciale rol van precisiegeneeskunde in het veld benadrukt, waarbij therapieën op maat kunnen worden gemaakt om specifieke ziektemechanismen bij individuele kankerpatiënten aan te pakken.

Het voorgestelde concept van mechanism-based drug repurposing heeft een reeks opmerkelijke voordelen. Ten eerste stelt het ons in staat om nieuwe toepassingen voor geregistreerde geneesmiddelen te verkennen. Deze aanpak stelt ons in staat om behandelingen af te stemmen op de specifieke moleculaire routes die bij elke ziekte een rol spelen. Bovendien helpt deze strategie om kosten en tijd te besparen in het ontwikkelingsproces van medicijnen - we kunnen meteen door naar klinische proeven.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook