24 okt
13:00

Promotie Steffi Kohl

Promotor: Prof. dr. Jos G. A. M. Lemmink

Co-promotor: Dr. Mark Graus

Trefwoorden: Teamcommunicatie; Sociale signalen; Creatief problemen oplossen; Visuele ondersteuningssystemen

"Making the Invisible Visible Improving Collaborative Problem-Solving Through Social Computing"

Dit proefschrift duikt in de fascinerende wereld van teamdynamiek en communicatie. Het onthult de verborgen kracht van sociale signalen in het begrijpen van hoe team samenwerken. Door echte teams te bestuderen, ontdekt dit onderzoek dat verschillende stadia van creatieve probleemoplossing hun unieke “sociometrische DNA” hebben. Dit kan gezien worden als een duidelijke vingerafdruk voor elke interactiestijl.

Een opmerkelijke bijdrage ligt in de ontwikkeling van een real time visueel ondersteuningssysteem gericht op het verbeteren van de communicatie tijdens online teamvergaderingen. Stel je voor: een digitale assistent die de teamprestaties verbetert met respect voor de privacy grenzen. Dit onderzoek onderstreept de haalbaarheid en effectiviteit van dergelijke systemen, met name tijdens brainstormsessies en het genereren van ideeën.

Praktisch gezien biedt dit werk waardevolle hulpmiddelen voor het ontwerpen van contextbewuste systemen en visuele ondersteuningshulpmiddelen die teams kunnen helpen beter samen te werken. Het benadrukt het belang van interdisciplinaire samenwerking en baant de weg voor toekomstig onderzoek naar de ingewikkelde wereld van teamcommunicatie.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook