30 okt
13:00

Promotie Michelle Roanne Baggerman

Promotor: Prof. dr. S.W.M. Olde Damink

Co-promotores: Dr. M.C.G. van de Poll, Dr. B. Winkens

Trefwoorden: Lichaamssamenstelling metingen, Intensive Care patiënten, Spiermassa, Viscerale obesitas

"The measurement of body composition and outcome in critically ill patients"

In dit proefschrift werd het verband tussen lichaamssamenstelling van IC-patiënten en de uitkomst van een IC opname onderzocht. Dit werd gemeten met CT-scans. Een lage spiermassa is geassocieerd met een verhoogde ziekenhuis mortaliteit. In dit onderzoek bleek dit echter meer te liggen aan de chronische ziekten die met spierverlies gepaard gaan dan aan het spierverlies zelf. Bij het meten van spierverlies tijdens IC opname moeten onderzoekers zich ervan bewust zijn dat het vasthouden van vocht in de weefsels kan zorgen voor een overschatting van de spiermassa. Bij het meten van lichaamssamenstelling is het belangrijk om geslachts- en populatie specifieke afkapwaarden te gebruiken, voor inwendig buikvet waren deze afkapwaarden nog niet beschikbaar. In dit proefschrift is onderzocht of er afkapwaarden vastgesteld kunnen worden waarboven de hoeveelheid inwendig buikvet een gezondheidsrisico vormt. Een verhoogde hoeveelheid inwendig buikvet bleek een betere voorspeller voor een verhoogd gezondheidsrisico dan BMI. We zagen echter geen verband tussen BMI óf de hoeveelheid inwendig buikvet en de sterftekans na een IC opname. 

Klik hier voor de livestream.

Lees ook

 • 24 jun
  13:00

  Promotie Yingyi Wu

  "Sitting Smartly in Tertiary Education Exploring Strategies to Tackle Sedentary Behavior for Student’s Cognitive and Physical Well-being"

 • 24 jun
  16:00

  Promotie Denise Slenter

  "Symphonies of Metabolomics: Utilizing graphs as sheet music to orchestrate biochemical interactions relevant in health and disease"

 • 25 jun
  13:00

  Promotie Natalia Y. Makhotkina

  "Negative dysphotopsia"