30 nov
16:00

Promotie Christine Kawa

Promotores: Prof. dr. W.H. Gijselaers, Prof. dr. P.M. Ianiro-Dahm

Co-promotor: Dr. J.F.H. Nijhuis

Trefwoorden: Nudging; eetgedrag; studenten; gezondheidsinterventie

 

"The Art Of Nudging: Increasing Healthy Eating Among Students In An Educational Setting"

Verbeteren eenvoudige en subtiele veranderingen in de leef- en studieomgeving het eetgedrag van studenten in een onderwijssetting? Dit proefschrift geeft een niet-zo-eenvoudig antwoord op deze eenvoudige vraag op basis van de uitkomsten van vier studies die de effecten en het ontwerp van artwork nudges (specifiek het kunstwerk van Alberto Giacometti) op het eetgedrag van studenten onderzoeken door verschillende onderzoeksdesigns toe te passen. Studie 1 onderzoekt de effecten van een Giacometti-achtige nudge (een meer eigentijdse versie van de originele nudge) op het eetgedrag van middelbare scholieren in een gecontroleerde setting. Studie 2 past verschillende nudges van kunstwerken toe in een virtuele vignetsetting om hun effecten op de virtuele maaltijdkeuzes te meten. Ook de mate waarin individuen zich bewust waren van de aanwezigheid van de nudge is meegenomen als invloedrijke factor op de effectiviteit van de nudge. Studie 3 beoordeelt de gevoeligheid voor nudges zoals gemeten met een vragenlijst. Gevoeligheid voor nudges wordt gedefinieerd als nudgeability. Studie 4 beoordeelt de effecten van de originele Giacometti nudge in een echte cafetaria van een universiteit. Specifiek wordt gekeken naar de onmiddellijke en langdurige effecten van de originele Giacometti nudge op de maaltijdaankopen van studenten in de universiteitscafetaria. Daarnaast wordt de rol van het bewustzijn van de aanwezigheid van de nudge en de acceptatie van deze specifieke nudge besproken. Er wordt geconcludeerd dat de originele nudge van Giacometti alleen in een educatieve setting zou moeten worden toegepast om gezond eetgedrag te verbeteren als de beoogde doelgroepen en omgeving aan bepaalde voorwaarden voldoen. Kunstmatige nudges in het algemeen zouden pas toegepast moeten worden na rigoureus testen van verschillende soorten nudges en meer onderzoek naar gezond eten in zijn geheel.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook