10 nov
13:00 - 17:00
ITEM event

Maasdalseminar



De Universiteit Maastricht, AZL, APG en DSM Pension Services nodigen medewerkers van UM, APG, AZL en DPS uit voor het Maasdalseminar op vrijdag 10 november 2023. Het onderwerp van deze editie van het Maasdalseminar is: ‘Zorgplicht en keuzebegeleiding: wat is vereist; wat is nodig?’

Onder de Wet toekomst pensioenen is explicieter gemaakt dat het risico van voldoende gegenereerd pensioen bij de deelnemer ligt. Nu deze wet in werking is getreden, dienen pensioenuitvoerders de deelnemers te begeleiden bij het maken van deze keuzes. Dit is wettelijk verankerd in de open norm ‘keuzebegeleiding’. Dit betreft een inspanningsverplichting voor de pensioensector om zich dusdanig in te spannen dat deelnemers op een adequate wijze begeleid worden bij het maken van (voorlopige) keuzes. De pensioensector wordt hierdoor echter zelf ook geconfronteerd met lastige keuzes en afwegingen.

Het is in het belang van de deelnemer en de pensioenuitvoerder dat de laatste de deelnemer zo goed mogelijk begeleidt bij het maken van pensioenkeuzes. De (nadere) specifieke vormgeving van de wijze waarop pensioenuitvoerders verder invulling aan de norm geven, is echter opengelaten. Als uitgangspunt geldt dat het aanbieden van informatie hierbij belangrijk is maar niet voldoende; de brug wordt geslagen tussen informatie en advies. Maar wat omvatten deze begrippen ‘informatie’ en ‘advies’ nu eigenlijk? In hoeverre verplicht ‘zorgplicht’ tot meer ‘activiteit’ van de pensioenuitvoerder dan enkel informeren en het geven van inzicht conform de oude Pensioenwet? Welke juridische overwegingen spelen hierbij een rol? Hoe dient een pensioenfonds daarbinnen positie te kiezen? Overvraagt de AFM de pensioensector niet met haar guidance zoals neergelegd in de voorlopige leidraad keuzebegeleiding?

Ook mag een pensioenuitvoerder adviseren over keuzes die voortvloeien uit de pensioenregeling zelf of de pensioenregelgeving maar geen product gerelateerd advies (Wft-advies) geven. Zorgen meer keuzes nu juist wel of niet voor keuzestress? Heb je er als pensioenfonds baat bij om een deelnemersonderzoek te verrichten? Hoe landen boodschappen bij de deelnemer en zijn ze relevant genoeg voor die deelnemer? Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoofdbrekens waar de pensioensector mee te maken krijgt als het gaat om keuzebegeleiding en het juist inrichten hiervan. Wij nemen u aan de hand van enkele stellingen mee rondom keuzebegeleiding.

Deze spanningen zijn terug te voeren op de vraag: wat is vereist en wat is nodig? Deze vragen en discussiepunten willen we met u en onderstaande sprekers belichten tijdens deze editie van het Maasdalseminar.

Dit is een besloten evenement enkel voor medewerkers UM, APG, AZL en DPS. 

Programma

Locatie: De historische raadzaal (Stadhuis Maastricht)

13.00 uur:  Inloop en registratie met broodjeslunch
13.30 uur:  Introductie door dagvoorzitter Anouk Bollen
13.45 uur:  René Maatman: Welke keuzebegeleiding kiest u?
14.20 uur:  Maarten van der Tuin: Keuzebegeleiding – hoe meer hoe beter?!
14.55 uur:  Koffiepauze
15.25 uur:  Najet Yacoubi: vier stellingen rondom keuzebegeleiding
16.00 uur:  Peter de Groot: van deelnemer naar klant?
16.35 uur:  Vragenmoment en afsluiting door dagvoorzitter
17.00 uur:  Borrel

Sprekers

Dagvoorzitter: Prof. Dr. Anouk Bollen-Vandenboorn (Hoogleraar Grensoverschrijdend fiscaal pensioenrecht UM & Directeur ITEM / Institute for Transnational and Euregional Cross Border Cooperation and Mobility)

Peter de Groot is algemeen directeur van DSM Pension Services (DPS). Ruim een jaar geleden is hij gevraagd een nieuwe strategie uit te zetten voor DPS hetgeen heeft geleid tot de overdracht van de aandelen door DSM Nederland aan de grootste klant van DPS, Pensioenfonds DSM Nederland. DPS heeft daarmee de ruimte gekregen zich te ontwikkelen tot een nieuwe marktpartij. Peter heeft na 35 jaar KPMG een portefeuille opgebouwd in de pensioensector als toezichthouder, bestuurder en adviseur bij onder meer ABP, Pensioenfonds DNB, Pensioenfonds Architectenbureaus, Voorzitter VITP, PNO Media en Pensioenfonds Rabobank.

Prof. Dr. René Maatman is hoogleraar aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de RU Nijmegen, advocaat bij Keijser Van der Velden te Nijmegen en voorzitter van de RvT van pensioenfonds SPMS.  Voorheen leidde hij de pensioenpraktijk bij De Brauw Blackstone Westbroek (2012-2020), was hij bestuurslid van de AFM (2008-2012) en hoofd juridische en fiscale zaken bij ABP (1992-2008). Hij was lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance (‘Commissie Frijns’). In 2004 promoveerde hij op het proefschrift ‘Het pensioenfonds als vermogensbeheerder’. Hij publiceert op het gebied van pensioenvraagstukken, governance en financieel toezicht.

Maarten van der Tuin is een ervaren strategisch pensioenadviseur bij Montae & Partners. In het verleden is Maarten onder meer Directie Voorzitter AZL geweest en was hij Directeur Pensioenen bij MN. Maarten is op zijn sterkst daar waar pensioeninhoudelijke en strategisch/tactische vraagstukken bij elkaar komen. Daarbij gaat keuzebegeleiding van deelnemers hem aan het hart. Hij is veel met besturen in gesprek en actief aan de slag over de inrichting van keuzebegeleiding. Tevens is hij nauw betrokken geweest bij het onderzoek dat Montae & Partners in samenwerking met Söderberg & Partners en BISS I Maastricht University naar keuzebegeleiding heeft uitgevoerd. Hij maakt u deelgenoot van zijn ervaringen, uitdagingen en zal best practices met u delen.

Najet Yacoubi is sinds september 2023 directeur Digital, Marketing & Communicatie bij AZL en geen onbekende in de pensioensector. Ze heeft ruime ervaring opgedaan bij NN en Delta Lloyd en is succesvol geweest in het realiseren van (digitale) oplossingen van nieuwe pensioen- en schadeproposities voor werknemers, werkgevers en zakelijke klanten. Ook is Najet medeverantwoordelijk voor de oprichting van de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland (BeFrank) en was zij tot 1 juli 2023 nog voorzitter van Pensioenfonds Delta Lloyd.

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook