Duurzaam, creatief en gratis feestje voor iedereen

WE Festival

De Gashouder en de oude Radiumfabriek zijn van 12 tot 19 mei de ‘place to be’ voor iedereen die iets nieuws wil leren, houdt van lekker eten, andere mensen wil ontmoeten of gewoon zin heeft in een feestje. Het achtste WE Festival heeft een vol programma met een grote variëteit aan activiteiten. En het mooie is: het festival is gratis.

Creativiteit en duurzaamheid, daar draait het om bij het WE Festival. “Ik zie het als een soort hippiefestival”, zegt bestuurslid Julia Calaf. “Iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft, zo lang het maar met respect voor de omgeving en het milieu is.” 

Naast het kernteam van ongeveer 30 mensen, hebben ook dit jaar weer vele vrijwilligers tijd vrijgemaakt om het programma, de promotie, het culinaire deel en de aankleding van het festival te regelen. Typerend voor het WE Festival is dat iedereen kan bijdragen aan het programma. Dit jaar zijn er bijna dagelijks yogalessen en muziekoptredens, maar ook bijvoorbeeld workshops poëzie, bier brouwen, Ierse dans of jongleren. In een aparte ruimte in de Gashouder is de expositie ‘Looking beyond the glass’ te zien, met werken van studenten van de UM, de kunstacademie (MAFAD) en Kumulus.

Ontmoeten

Hoewel het voornamelijk door studenten wordt georganiseerd, is het WE Festival zeker niet alleen voor studenten bedoeld. “Wij willen de stad een cultureel evenement bieden, waar – omdat het gratis is - ook studenten naar toe kunnen”, zegt Julia. Onder de UM-studenten is intussen iedereen bekend met het festival, maar bij de inwoners van Maastricht is dat nog niet het geval. Julia: “Jaarlijks hebben we zo’n 3000 deelnemers. We hoeven niet verder te groeien, maar we willen wel een festival zijn voor de lokale gemeenschap. Het is ons streven dat studenten en bewoners elkaar hier ontmoeten en beter leren kennen. Maar in de praktijk is het lastig om de lokale bevolking te bereiken.”

Een verklaring daarvoor heeft de Spaanse studente biomedische wetenschappen niet. “Misschien komt het, omdat alle workshops in het Engels zijn. En omdat het festival vooral wordt georganiseerd door buitenlandse studenten. Nederlandse studenten zijn vaak lid van een vereniging en hebben geen tijd om daar nog andere dingen naast te doen. Gelukkig krijgen we wel veel Nederlandse bezoekers.

Barbecue

In de afgelopen jaren is de focus van het WE Festival verschoven. “Eerst waren we puur vegan, nu hebben we meer variatie. Onze barbecues trekken altijd veel mensen, van wie de meerderheid graag vlees wil. Daarom hebben we nu de laatste dag een barbecue met duurzaam lokaal vlees.” Voor de veganisten is er woensdag 16 mei een ‘food sharing’ diner met etenswaren die over zijn van verschillende winkels in de stad. Voor de zekerheid wordt bezoekers gevraagd om zelf ook een veganistisch gerecht mee te nemen, omdat van tevoren niet precies duidelijk is hoeveel eten er bij de winkels kan worden opgehaald.

De manier waarop het WE Festival wordt georganiseerd, is bijzonder, vindt Julia. “In Spanje bestaat een dergelijk evenement niet. Daar moet je altijd betalen. Wij zijn blij met een vrije gave, maar we verplichten niets. Dat is wat ik zo leuk vind aan het WE Festival: we geven iets aan de gemeenschap zonder er zelf iets voor terug te vragen.”  

 

Het WE Festival duurt nog tot en met 19 mei. Kijk voor het  programma op we-festival.org