Van de (Eu)regio, voor de (Eu)regio

Verborgen parels: grafkelder Bonnefantenklooster

De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

Wist je dat deze gebouwen ook toegang geven tot allerlei bijzondere plekken en verhalen? Laat je verrassen en volg ons in deze serie langs de verborgen parels van de universiteit en de stad Maastricht.

Het Bonnefantenklooster, ook wel Sepulchrijnenklooster, is een voormalig kloostercomplex in het centrum van Maastricht. Het is gelegen aan de Bonnefantenstraat 2, waar vandaag de dag het Studentenservicecentrum van de Universiteit Maastricht is gevestigd.

Het gebouw kent een rijk verleden. Zo diende het van 1626 tot 1796 als klooster van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. De zusters gaven onderwijs aan katholieke en protestantse meisjes uit de betere standen en werden daarom Soeurs des Bons Enfants genoemd, later verbasterd tot "bonnefanten". Het was echter niet altijd rustig in het klooster; zo brak er tot wel drie keer toe brand uit, waarvan tweemaal vermoedelijk is aangestoken door een zuster met protestantse sympathieën, die vervolgens naar Noord-Nederland uitweek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Secret places

Na 1796 fungeerde het Bonnefantenklooster als kazerne, waren er 32 woningen voor arbeidersgezinnen in gevestigd, en werd het gebruikt als kunstatelier voor Charles Eyck en Daan Wildschut. Van 1947 tot 1950 werd het gebouw gerestaureerd. Sinds 1952 bood het onderdak aan het Limburgs Provinciaal Museum van Kunst en Oudheden, tegenwoordig bekend als het Bonnefantenmuseum. Later werd ook de kapel gerestaureerd. Toen ontdekte men onder de kapel een grafkelder, met 54 nissen daterend van 1712 tot 1794, waarin de overleden zusters van het Bonnenfantenklooster werden bijgezet.

Vanaf 1979 zijn er verschillende diensten van de UM gevestigd in het Bonnefantenklooster, waaronder het studielandschap en de bibliotheek van de Universiteitsbibliotheek. Tot op heden is het klooster de thuisbasis van het Studentenservicecentrum.

Tekst: Gido Boere en Evert van Zoeren
Fotografie: Joris Hilterman

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...

  • Alumnus Alessandro Portante rent twintig marathons in twintig dagen door de twintig regio's van zijn thuisland Italië, een uitdaging die hij Project Venti noemt.

  • Als je op een luchtige en gezellige manier kennis wilt maken met de plantaardige keuken, dan is Maastricht goes Vegan misschien iets voor jou. Dit non-profit kookevenement wordt georganiseerd door onder andere Werner Teeling van de Faculty of Psychology and Neuroscience.