UM onderzoek genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Onderzoek van de Universiteit Maastricht is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2017. Het gaat om werk van prof. dr. Gerhard Weiss en dr. Jerry Spanakis in samenwerking met visual artist Marie van Vollenhoven. Zij ontwikkelden The Infinity Games, een computerspel waarmee zij kunnen onderzoeken of computers kunst kunnen maken. Om dat te bereiken onderzoeken zij via kunstmatige (computer)intelligentie compositie en harmonie. Uit 27 inzendingen, afkomstig van universiteiten en umc’s in Nederland, zijn 10 onderzoeken genomineerd. Tijdens de Junioropening van wetenschapsfilmfestival InScience in Nijmegen, op woensdag 8 november, wordt de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt. Kinderen kunnen van 15 oktober t/m 7 november stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant vinden via de website van Het Klokhuis.

Computerspel
De onderzoekers, beiden van het Department of Data Science and Knowledge Engineering, en Marie van Vollenhoven maakten een computerspel als basis van The Infinity Games. Samen met publiek en spelers wordt uitgezocht wat de universele regels van beeldende en muzikale composities zijn. Het spel functioneert als onderzoekstool. Onder andere in performances met beweging, verhalen, muziek en publiek. Het interdisciplinaire iQuartet brengt toneel, beeld, muziek en artificiële intelligentie samen en reflecteert hiermee op de vraag: kunnen computers kunst maken? Als je The Infinity Games speelt, berekent de computer wanneer mensen iets fijn vinden om naar te kijken. Wat vind jij mooi? En wat vinden anderen mooi? Zo leert hij zelf hoe hij kunst kan maken. Om de computer te helpen, maak je samen een digitaal schilderij.

Nominaties
De shortlist met nominaties is samengesteld door Het Klokhuis. De winnaar wordt gekozen door kinderen. Kinderen kunnen van 15 oktober t/m 7 november via een stemtool op de website van Het Klokhuis stemmen op één van de 10 genomineerde onderzoeken. De genomineerde onderzoeken zijn afkomstig van Tilburg University (1), Rijksuniversiteit Groningen (2), Universiteit Maastricht (1), Universiteit van Amsterdam (3), Universiteit Utrecht (1), UMC Radboud (1), Academisch Medisch Centrum (1).

De Klokhuis Wetenschapsprijs
Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn 27 onderzoeken ingezonden, allen afkomstig van verschillende Nederlandse universiteiten en umc’s. De prijs wordt in 2017 voor de tweede keer uitgereikt. Het Klokhuis bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.

Klik hier voor een kort overzicht van de genomineerde onderzoeken.

Lees ook

  • Hoogleraar Neural Engineering and Computation, Renaud Jolivet, hield op 15 september zijn inaugurele rede. Jolivet onderzoekt de fundamentele vragen rondom de werking van ons brein bij het Maastricht Centre for Systems Biology van de Faculty of Science and Engineering.

  • Op 1 september benoemt de Universiteit Maastricht experimenteel natuurkundige Alessandro Bertolini tot bijzonder hoogleraar Gravitational Wave Detection Technologies. Bertolini is een wereldvermaard expert op het gebied van het onderdrukken van trillingen. Het is zijn taak om de spiegels van de...

  • Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo delen kinderarts Edgar van Mil en psycholoog Remco Havermans sinds kort de leerstoel Jeugd, Voedsel en Gezondheid bij de Faculteit Science and Engineering.