Tanslezing 2015 door bekende islamcriticus Irshad Manji

“Osama Bin Laden’s worst nightmare”. Zo werd de Canadese schrijfster, docent aan de universiteit van New York en bekende criticus van de traditionele islam Irshad Manji omschreven door New York Times. Manji houdt op 10 november as. aan de Universiteit Maastricht de Tanslezing getiteld ‘Beyond Geert Wilders: Turning Polarization into Constructive Conflict’.

In Europa, net als in de rest van de wereld, lijkt iedereen zich steeds dieper in te graven in zijn eigen dogma’s. Als het gaat om religie en cultuur overschreeuwen fundamentalisten steeds vaker de stem van de rede. Wordt het niet eens tijd dat we een discussie gaan voeren over hoe we een discussie moeten voeren? Een die er (weer) voor zorgt dat er een echte uitwisseling van gedachten en ideeën ontstaat, zonder daarbij onze vrijheid van meningsuiting tekort te doen? In de Tanslezing 2015 geeft Irshad Manji aan waarom onenigheid en twist essentieel zijn voor intellectuele diversiteit én menselijke waardigheid. Hierbij is de vraag hoe we het op een zodanige manier met elkaar oneens kunnen zijn dat er recht wordt gedaan aan elkaars verschillen en we die verschillen zelfs tot voordeel kunnen maken. Manji’s frisse perspectief is voor fundamentalisten in zowel het religieuze als atheïstische spectrum wellicht beledigend, maar is een verrassing en inspiratie voor degenen die de ambitie hebben burgers van deze wereld te zijn.

Irshad Manji

Irshad Manji is een Canadese schrijfster en docent aan de universiteit van New York. Ze is voorstander van een hervormingsgezinde interpretatie van de Islam. Ze is de oprichter en directeur van het Moral Courage Project, dat zijn basis heeft op de universiteit van New York en de Universiteit van Zuid-Californië. Dit project helpt studenten om beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op hun morele waarden en normen, zodat integriteit voorop blijft staan —professioneel en persoonlijk. In april 2013 werd het YouTube-kanaal van dit project, Moral Courage TV, gelanceerd door Manji en hoogleraar en activist Cornel West. West betitelde het werk van Manji als een “Powerful force for good“. Haar boek The Trouble with Islam Today: A Muslim’s Call for Reform in her Faith is vertaald in meer dan 30 talen. In 2011 publiceerde zij Allah, Liberty and Love: The Courage to Reconcile Faith and Freedom. 

De Dr. J. Tanslezing wordt jaarlijks georganiseerd door Studium Generale ter ere van dr. J. Tans (1912- 1993), de oprichter van de Universiteit Maastricht. In 1977 werd Sjeng Tans de voorzitter van het eerste College van Bestuur van de Universiteit Maastricht.

De lezing vindt plaats op 10 november 2015 om 20.00 uur in de Collegezaal, Tongersestraat 53, Maastricht. De lezing is Engelstalig – Toegang gratis – Reserveren niet mogelijk – We zijn gebonden aan de maximale capaciteit van de collegezaal.

Lees ook