Hoogopgeleide vluchtelingen aan werk helpen is een win-winsituatie

Een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten of niet, voor hoogopgeleide statushouders is een baan vaak niet weggelegd. Zo had in 2020 slechts 16 procent van de hoogopgeleide Syrische vluchtelingen werk (tegenover 81 procent van de hoogopgeleide Nederlanders).

Éen van die hoopopgeleide Syriërs voor wie het vinden van een baan binnen zijn vakgebied uitzichtloos leek, is Ibraheem Jabr. De inmiddels 43-jarige jurist vluchtte in 2016 voor de oorlog naar Nederland. Na zijn rechtenstudie werkte hij dertien jaar als juridisch adviseur bij verschillende bedrijven, waaronder een groot telecombedrijf in de Syrische hoofdstad Damascus. In zijn laatste functie als hoofd juridische zaken gaf hij leiding aan vijftien mensen. Maar ondanks zijn indrukwekkende cv en lange staat van dienst bleven zijn pogingen om in Nederland als advocaat, juridisch adviseur of desnoods juridisch assistent aan de slag te gaan vruchteloos.

Bericht op LinkedIn

Inmiddels is Jabr bezig met zijn masteropleiding internationaal commercieel recht aan de Universiteit van Maastricht. Hij postte een bericht op LinkedIn waarin hij om een stageplek vroeg. Het bleek een gouden zet: de gemeente Amsterdam was net een project begonnen om statushouders met een juridische achtergrond klaar te stomen voor een baan binnen hun vakgebied. Jabr werd uitgenodigd om mee te doen, en de rest is geschiedenis.

Lees meer in Intermediair

Lees ook