Het effect van rennen op geur en smaak

Gezocht: Venlopers die deelnemen aan reuk- en smaakonderzoek na de Arrow Venloop 2024 en deelname enquete

Intensief sporten zoals hardlopen kan een effect hebben op je smaak- en reukvermogen. Ook is bekend dat intensieve sporten een effect hebben op verschillende processen in het lichaam, allemaal om ons lichaam in balans te houden. Dit kan ook een effect hebben op onze eetlust. Onze eetlust hangt op zijn beurt weer samen met smaak- en geurgevoeligheid en daar zijn we in dit onderzoek benieuwd naar. 

Hoe beïnvloedt hardlopen jouw reuk- en smaakvermogen?

Heb jij altijd trek in een specifiek voedingsmiddel na een lange duurloop, of is het je weleens opgevallen dat je reukvermogen verandert na een flinke training? We zijn benieuwd wat het effect van hardlopen is op het reuk- en smaakvermogen. Daarom nodigen we je uit om mee te doen aan ons onderzoek, waarbij je na je finish bij de Arrow Venloop en drie weken erna een aantal dingen gaat proeven en we je reukvermogen testen. In ruil daarvoor bieden we je een omkleedruimte en opbergruimte voor jouw spullen, op nog geen 5 minuten van de finish in het voormalige gebouw van de Raad van Arbeid, hetgeen nu een onderdeel is van de Universiteit Maastricht en Brightlands, tegenover de parkeergarage en Jongerenkerk. 

Wanneer kun je meedoen?

Je kunt meedoen aan dit onderzoek als je:
* Tijdens de Venloop 10 of 21,1 kilometer rent;
* Je een recreationele loper bent (d.w.z., geen professionele (betaalde) loper;
* Je 18 jaar of ouder bent;
* Je een normale smaak- en geurfunctie hebt. 

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Nadat jij uitgelaten en trots over de finish van de Venloop bent gekomen, kom je bij ons voor een smaak- en reuktest. Bij de smaaktest proef en beoordeel je verschillende drankjes. Bij de reuktest beoordeel je een aantal geuren. Deze tests duren in totaal 15 minuten. Daarnaast vragen we je om een korte vragenlijst in te vullen.

Drie weken later (in het weekend van 13 en 14 april) vragen we je om nogmaals een smaak- en reuktest te doen. Ook deze tests duren 15 minuten in totaal. 

Het onderzoek vindt plaats in de UM Venlo, het voormalige gebouw van de Raad van Arbeid in hartje Venlo dicht bij finish van de Venloop. 

Voorts zijn we op zoek naar “Venlopers” die onze enquete willen invullen. Wij vragen naar voedingsgewoonten, gebruik van pijnstillers en voedingssupplementen.   

Is er een vergoeding?

Als dank voor jouw bijdrage kun je je op de dag van de Venloop omkleden in onze kleedruimtes en kun je je spullen veilig opbergen. Daarnaast staat er na het onderzoek eten en drinken voor je klaar. 

Wat als ik niet meer mee wil doen?

Als je tijdens de tests besluit om niet meer mee te doen, dan kun je altijd stoppen. Dit heeft geen gevolgen. Je hoeft niet te zeggen waarom je stopt. 

Toestemming toetsingscommissie

DIt onderzoek is beoordeeld door de ethische toetsingscommissie van Maastricht University in Maastricht. De toetsingscommissie heeft geen bezwaar tegenover de uitvoering van dit onderzoek. 

Welke gegevens worden verzameld?

We verzamelen je score voor de smaak- en reuktest. Daarnaast vragen we je naar je leeftijd (in jaren), geslacht, en hardloopervaring en eventuele gebruik van medicatie en voedingssupplementen. Deze data is anoniem. Voor de administratie van het onderzoek hebben we je naam en emailadres nodig. Na afloop van het onderzoek verwijderen we deze gegevens.

We zijn verplicht om de (geanonimiseerde) onderzoeksgegevens 15 jaar te bewaren. 

 

Vragen?

Het onderzoeksteam bestaat uit Ilse van Lier (UM), Remco Havermans (UM) en Jos le Noble, internist-intensivist (UM, VieCuri MC).

Heb je verder nog vragen over dit onderzoek? Dan kun je contact met ons opnemen met het onderzoeksteam via smakelijk-ucv@maastrichtuniversity.nl.

Lees ook