5 september 2018

BISS Institute: maatwerk in datascience-opleidingen

In ruim twee jaar tijd heeft het Business Intelligence and Smart Services Institute op de Brightlands Smart Service Campus, kortweg BISS, een aantal gespecialiseerde opleidingen en cursussen op het gebied van datascience ontwikkeld. Voor managers, werknemers en ondernemers van de Limburgse Brightlands campussen maar ook toegankelijk voor ondernemingen van ‘buiten’ en zelfstandig ondernemers. 'Er ontstaat een enorm tekort aan data-specialisten. Wij bieden de oplossing.'

Living Lab

BISS Institute werd in de zomer 2015 opgericht door Maastricht University, Open Universiteit en Zuyd Hogeschool met als doel bedrijfsleven en overheden te ondersteunen in de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. "BISS is een soort living lab, een plek waar we pionieren in R&D en opleidingen opzetten die voortdurend aangepast worden aan de nieuwste inzichten en ontwikkelingen', vervolgt Rudolf Müller, afgestudeerd wiskundige aan de universiteit van Bonn en sinds 1998 werkzaam aan de School of Business en Economics van de Universiteit Maastricht. 'Door de samenwerking van drie kennisinstellingen met hun eigen specialisten en de cases die we uitwerken met bijvoorbeeld een APG en andere organisaties bouwen we snel kennis op die we vertalen in de opleidingsprogramma’s."

Niek Venema van APG is in elk geval een tevreden klant: "Het Data Science Bootcamp vorig jaar heeft onze medewerkers in korte tijd naast inspiratie over dit onderwerp veel relevante en praktische kennis bijgebracht. Wij kregen de mogelijkheden aangereikt gekregen om data, ook in ongestructureerde hoedanigheid, beter en sneller te verwerken, en er vervolgens informatie uit te destilleren. Het mooie is dat er inmiddels al praktische toepassingen tot stand zijn gekomen door de opgedane kennis in de Bootcamp."

Werknemers

Bieden UM en Zuyd bachelors en masters aan en de OU afstandsonderwijs, BISS focust zich op werknemers met een baan en hun werkgevers in de regio. "Zoals gezegd, dataspecialisten zijn bijna niet te krijgen, en de reguliere bachelors en masters opleidingen kunnen nooit voldoende afgestudeerden leveren. Ook het aannemen van mensen uit het buitenland biedt onvoldoende soelaas. Zo staan vacatures lang open. Een optie is dan om eigen mensen op te leiden met gerichte programma’s. En dat doen wij dus. Van een basisopleiding tot en met een opleiding op wetenschappelijk niveau van een jaar. Goed te combineren met een baan."

Bewustwording

Bij de promotie en werving lopen professor Rudolf Müller en zijn team nogal eens tegen de nodige vooroordelen aan. "Er wordt vaak gedacht dat dataspecialisten een ICT- of wiskundige achtergrond moeten hebben. Onzin. Het gaat vaak in de eerste plaats om bewustwording. Hoe belangrijk is data? Wat kun je ermee? Het gaat om de analyses die mogelijk zijn, de onderliggende technieken en ICT zijn middel geen doel. Als organisaties eerst helder krijgen wat ze met data kunnen en vervolgens de mensen met interesse laten opleiden, dan is een belangrijke slag gemaakt. De opleidingen van BISS sluiten aan op deze behoeftes. Werknemers moeten natuurlijk wel geïnteresseerd zijn, beseffen dat big data ongekende mogelijkheden biedt. In elke discipline. Of je nu accountant bent, ICT’er, verpleegkundige, arts, logistiek planner, chemicus of wat dan ook; data is overal. In de afgelopen twee jaar hebben we heel vaak de reactie gehad ‘nooit gedacht dat dit iets voor mij was. Hier wil ik mee verder’. Dan heb je meteen gemotiveerde mensen te pakken."

Vier programma's

BISS Institute biedt vier opleidingsprogramma’s aan, grotendeels in samenwerking met UMIO van de Universiteit Maastricht, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van professionals en hun organisaties. 

1. Fundamentals of Data Science. Een programma bestaande uit negen dagdelen waarin awareness centraal staat. Er wordt telkens één aspect uitgelicht waarin data een grote rol speelt, variërend van Artificial Intelligence tot gedragseconomie en van informatiemanagement tot en met Internet of Things. Bedoeld voor professionals en dient als ‘smaakmaker om door te stromen naar vervolgprogramma’s.

2. Data Science Bootcamp. Een programma bestaande uit twaalf trainingsdagen, bedoeld voor teams met basiskennis in programmeren die nog beter gebruik willen maken van de opties die data bieden. Het Bootcamp wordt op maat gemaakt afhankelijk van de specifieke behoefte. Het Bootcamp kan ook bij de organisaties zelf verzorgd worden.

3. Disruptive technologies and decision making. Een tweedaagse training voor managers, ook weer toegespitst op de eigen organisatie, die een inkijk geeft in de mogelijkheden van data science binnen de eigen organisatie.

4. Certified Data Science programma. Een opleiding bestaande uit dertig modules en verspreid over twee semesters. Bedoeld voor managers en voor medewerkers die willen doorstromen naar de functie van dataspecialist. De modules worden verzorgd door experts die met de deelnemers de diepte ingaan.

 

Door: Bron: Brightlands nieuwsbrief