Installeer zo snel mogelijk security updates op al je software!

Het is vreselijk moeilijk om veilige software te bouwen en om die software veilig te houden. We moeten er dus rekening mee houden dat er altijd beveiligingslekken in software zullen zitten. Criminelen zitten op het vinkentouw om zo’n beveiligingslek te kunnen misbruiken.
Het is eigenlijk een voortdurende wedstrijd (een ratrace) tussen de beveiligingsexperts en de criminelen om onze digitale werkomgeving veilig te houden. De eindgebruikers (jij dus) zijn daarbij een belangrijke schakel.

Zodra een beveiligingslek wordt gevonden zal de leverancier voor dat lek een oplossing bedenken en een zogenaamde security update of “patch” publiceren, waarmee de gebruikers het kunnen dichten. We kunnen alleen maar veilig blijven als we deze patches aanbrengen vóórdat de criminelen van het lek op de hoogte zijn en ze een manier gevonden hebben om er misbruik van te maken. Het gaat dan niet alleen over Windows of MAC-OS, maar ook over de programma’s.

Het is dus belangrijk om deze security updates zo snel mogelijk te installeren:

  • Stel je computer of je mobiele apparaat en al je extra software zo in dat security updates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd.
  • Zet je apparaten zo mogelijk één keer per week aan, zodat die patches kunnen worden bijgewerkt.
  • Op je werkcomputer worden de patches vaak bijgewerkt via het netwerk van de universiteit. Zorg er dan voor dat je je laptop minimaal één keer per week verbindt met het UM-netwerk via de kabel of via Wifi.
  • Werk je voornamelijk thuis? Maak dan één keer per week verbinding met het UM-netwerk via VPN om de patches op te halen.

Krijg je een waarschuwing dat een security-update is mislukt? Meld dat bij je lokale ondersteuner of bij Servicedesk ICTS .

Niet treuzelen!

Cartoon: Ruben L. Oppenheimer